Hirdetés
. Hirdetés

Hidrogénmeghajtásra áll át a Microsoft

|

A cég 2030-ra szeretné elérni a karbonsemlegességet, de ehhez adatközpontjait is függetlenítenie kell a fosszilis energiától. A megoldást a hidrogén-üzemanyagcelláktól reméli: az új technológia most egy kétnapos teszten bizonyított.

Hirdetés

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a Microsoft 2030-ra becélozta a teljes karbonsemlegességet, és ígéretet tett rá, hogy az évtized végére száz százalékig megújuló energiaforrásokra állítja át adatközponjait is, amelyekben jelenleg még dízelolaj-meghajtású generátorok üzemelnek . Most nagy lépést tett előre ezen az úton: nemrég két teljes napon át hidrogén üzemanyag-cellákkal működtette egyik adatközpontja több szerverét.

Hirdetés

A hidrogén üzemanyag-cellák iránti érdeklődés 2018-ban támadt fel a Microsoftban, amikor a Nemzeti Megújuló Energialaboratórium (National Renewable Energy Laboratory) kutatói egy demonstráció keretében protonáteresztő membrános (PEM) hidrogén üzemanyag-cellával hajtottak meg számítógépeket. A Microsoft egyik vezető mérnöke, Mark Monroe csapatával jelen volt a bemutatón, és fantáziát látott a technológiában.

Monroe csapata egy 250 kilowattos energiacella-rendszert fejlesztett ki, amely egy teljes sort képes meghajtani az adatközpontokban működő szerverekből. A rendszer 2019. szeptemberében állt üzembe egy Azure szerverfarmon, Salt Lake City-től nem messze, és most átment a 48 órás teszten. A csapat legközelebb egy három megawattos összeállítás tesztelését tervezi, amely méretében megfelel a jelenleg használt, dízelolaj meghajtású generátoroknak.

Monroe azt reméli, hogy egy teljes Azure adatközpontot üzemanyagcellákra tudnak átállítani, később pedig már az üzemanyagot is hidrogén-meghajtású járművek szállítják majd a szerverfarmokig, tehát még egy körrel szélesíteni tudják a környezettudatos energiaellátást. És a Microsoft elkötelezettsége a technológia iránt talán más cégeket is meggyőz arról, hogy érdemes ebbe az irányba elindulni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.