Hirdetés
. Hirdetés

HipHop for PHP - ettől gyors a Facebook

|

A közösségi oldal PHP-C++ konvertáló megoldásával hamarosan bárki felgyorsíthatja a weboldalát.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben több panasz is megfogalmazódott a Facebook működésével kapcsolatban. Az oldal lassú volt, néhány funkciója nem működött, s sokszor alapszolgáltatásokat is csak kínkeservesen lehetett elérni rajta. Az utóbbi napokban azonban a problémák varázsütésre eltűntek, és a közösségi oldal immár ismét remekül használható.

 

 


A Facebook bejelentése

Haiping Zhao a site vezető fejlesztőjének a bejegyzése alapján természetesen mindez nem a véletlen műve.  S a bajt ráadásul nem is új szerverek beüzemelésével sikerült orvosolniuk, hanem átalakították az oldal kódját PHP-ről C++ nyelvre egy segédprogram segítségével, így a site erőforrásigénye 50 százalékkal csökkent.

"Az elmúlt hat év alapján sokat köszönhetünk a PHP-nek. A programnyelv letisztult, egyszerű elsajátítani, könnyű írni, olvasni és fellelni az algoritmusban található hibákat. A PHP segítségével könnyen sikerült jó fejlesztőket találnunk, aminek köszönhetően a Facebook nagyon gyorsan tudott fejlődni
" - írja Haiping Zhao, akinek elmondása alapján a PHP azonban idővel visszaütött, hiszen nehezen tudták már biztosítani a programkód számára a megfelelő erőforrásokat.

hiphop-facebook.jpg

Az átalakítás folyamata

Két évvel ezelőtt ezen ok miatt a közösségi oldal fejlesztői elindították a HipHop for PHP projektet. A cél egy olyan fordító létrehozása volt, amely a PHP kódot optimalizált C++ algoritmussá alakítja át, csökkentve az adott oldal erőforrásigényét. Az általuk elért eredmény figyelemreméltó, hiszen a HipHop for PHP segítségével a Facebook átlagosan 50 százalékkal tudta csökkenteni erőforrásigényét, ami összességében kevesebb processzort, memóriát és így kevesebb szervert jelent. A segédprogram segítségével összesen 300 ezer sort írtak át, és 5000 tesztet végeztek rajta, hogy elérjék a kívánt eredményt.

"Reményeink szerint a HipHop nagy lökést adhat az internet fejlődésének, ezért a nyílt forráskódú alkalmazást mindenki számára elérhetővé szeretnénk tenni" - írja a Facebook vezető fejlesztője, amely értelmében hamarosan bárki számára elérhető lesz a HipHop for PHP.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.