Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan spóroljunk? Tippcsokor a pénztárcánkért

|

A processzortól az online vásárláson át a webtelefonálásig, íme rövid áttekintésünk azokról a területekről, ahol érdemes spórolni.

Hirdetés

Egy hardver megvásárlása során elsősorban két szempont alapján szoktunk dönteni. Az egyik az ár, a másik pedig a teljesítmény (sebesség, tárterület, stb.). Ez utóbbival természetesen lehet vitatkozni, hiszen olykor a felkínált szolgáltatások sora is döntő lehet egy komponens kiválasztása során. A gyártók is jól tudják ezt, épp ezért extra funkciók tömkelegével, kiegészítők hadával próbálják feltupírozni az amúgy teljesítményben a versenytársak szintjén lévő terméket.


Természetesen ez az árba is beépítésre kerül, ezért gyakorta előfordul olyan eset, amikor például ránézésre két azonos grafikus kártya közül az egyik két-három ezer forinttal drágább, mint a másik. Hogy miért? Mert ahhoz a bizonyos drágább márkához hozzácsomagoltak 2 teljes játékot, 3 multimédiás segédalkalmazást, CD-tokot, egyebet. Elméletileg ennek örülnünk kéne, hiszen a pluszpénzért pluszdolgokat kapunk. Csakhogy, hőn szeretett gyártóink előszeretettel válogatnak ki olyan szoftvereket, amik vagy régi verziók, elfeledett játékcímek, vagy csupán egyikre sincs szükségünk. Persze jó látni a vastag dobozt, a belőle kiömlő lemezek és papírok hadát, ám mivel ezeket gyakorlatilag akkor láttuk először és utoljára, felesleges pénzkidobásnak minősíthető felszereltségnek tekinthető. Manapság a referenciagyártású kártyák korában a legtöbb esetben amúgy is ugyanazt a hardvert kapjuk, aki tehát csupán a puszta vas tudását szeretné élvezni, pénzt spórolhat egy okos vásárlással.

1104-foqsz1.jpg


Érdekesen lehet spórolni egy processzor megvásárlása esetén. Alaphelyzetben ezen a területen nem tudnánk pénzt megtakarítani, hiszen az olcsón megvett központi egység órajelben és egyéb paramétereiben a legtöbbször elmarad a drágább testvérmodellhez képest. Bánhatjuk, hogy nem tudtunk több pénzt félrerakni a beszerzésre, ám még mielőtt kardunkba dőlnénk, ismerkedjünk meg a tuning fogalmával. A tuning – magyar nevén „túlhajtás” – ezen a területen a legcélravezetőbb módszer, hiszen az olcsón beszerzett központi egységet pár beállítás megváltoztatása után egy két-háromszor annyiba kerülő processzor órajelén üzemeltethetjük. Tényleges spórolásról igazából nem beszélhetünk, hiszen valójában nem maradt több pénzünk a vásárlás után, csupán az eszköz szintjén értünk el egy nagyobb árkategóriát. Azonban mivel olykor több 10 000 forintról van szó, ezért sokan előszeretettel tuningolgatják az olcsón megvásárolt alkatrészeiket, így ha már konkrét forintösszeg nincs mögötte, az érzés legalább teljes legyen.


Amin viszont nem érdemes spórolni!


Cikkünk eddig teljes mértékben arról szólt, hogy milyen módon tudunk valamicske pénzt megspórolni különböző trükkök bevetése révén. Körültekintő vásárlás, és az on-line adatkommunikációs lehetőségek kihasználásával jelentős összeget takaríthatunk meg, ám az éremnek van egy másik oldala is. Bizonyos területeken tanácsos több pénzt belefektetni az aktuális projektbe, ellenkező esetben kellemetlen problémákkal találhatjuk magunkat szembe.


A hardveres piacon elsősorban a tápok kapcsán beszélhetünk az effajta szemléletről, mondhatni talán ez az egyetlen termékcsoport, ahol csak legvégső esetben szabad az ár szerint döntenünk. Mivel eme részegység felelős számítógépünk üzemben tartásáért, ezért különösen oda kell figyelni, milyen tápegységet választunk a konfigurációnk számára. Új gép összerakása esetén általános hiba, hogy a meghatározott végösszeg alá szépen behalmozzuk a jobbnál jobb hardvereket, a végére maradt tápegységre pedig az esetek 90 százalékában csupán pár ezer forint marad. Ennyi pénzből szinte lehetetlen jó minőségű alkatrészekből összerakott tápegységet kapni. Tény, hogy látszólag baromi olcsón jutnánk a táphoz, viszont nagyon meg fogjuk bánni ezt a döntést, amint becsap az első villám, vagy áramszünetek sorozata sújtja a villamos hálózatot.


Kivételek persze mindig akadnak, napjainkban is elérhető egy-két olyan típus, amik pimasz áron kínálnak stabil, megbízható működést. A pár ezer forintos árkategóriában viszont a többség pocsék minőséget kínál, és ezeket előszeretettel szokták is ajánlgatni hazánk kiskereskedései. Tápvásárlás előtt ha csak nagyjából is, de próbáljuk meg összeszámolni, hány wattnyi összteljesítményre lesz szükségünk, majd pedig ellenőrizzük, hogy milyen védelmi, és környezetvédelmi megoldásokkal van felvértezve. Ne csábuljunk el a tápokra írt magas wattszámok láttán, elképzelhető ugyanis, hogy a 700 wattosnak hirdetett 5000 forintos tápegység valójában feleakkora teljesítményt képes leadni egy 450 wattos, de márkás – és ezáltal drágább – táphoz képest.


Vásároljunk külföldről


Amennyiben hosszas kutatómunka után kiderítettük, hogy milyen terméket szeretnénk megvenni, akkor jöhet a spórolás következő lépése – minél olcsóbban beszerezni azt. Több olyan internetoldal van, amely a hazai kiskereskedők kínálatát mutatja, nekünk csak be kell írni a keresőmezőbe a termék nevét és az oldal azonnal listázza, hogy hol lehet kapni és mennyiért. Érdemes azonban határainkon túl is szétnézni, rengeteg webáruházat és aukciós portált találhatunk, amelyek szinte „roskadoznak” az árutól.
Mi az eBayen néztünk körbe és nyolc termék árát hasonlítottuk össze az itthoni boltok átlagáraival. Igyekeztünk olyan dolgokat választani, amelyeket lefedik a „számítástechnika és környéke” témakört, nem elfeledkezve a játékokról sem. Így került bele a termékek közé egy játékkonzol és egy játékprogram, számítógép-alkatrészek, egy MP3-lejátszó és egy noteszgép.


A listát egyszerűen úgy készítettük, hogy az eBay keresőjébe beírtuk az általunk vizsgált termék nevét, világszintű keresését állítottunk be és csak olyan új termékekre kerestünk, amelyek azonnal megvásárolhatók – nem licitálásra lettek felrakva. (Logikus, hogy ha türelmesek vagyunk és folyamatosan nézegetjük az aukciókat, akkor ennél olcsóbban is megkaphatjuk az adott terméket.) A megjelenő találati listából pedig a legolcsóbbat rögzítettük táblázatunkba.

 

1104-foqsz2.jpg


Természetesen az általunk készített táblázat kellő óvatossággal kezelendő, több szempontból is. Egyrészt nincsen belekalkulálva a szállítási költség, ez eladónként, termékenként és postázási módonként is eltérő lehet – ez pedig lényegesen megemelheti az árat, érdemes erről tájékozódni. Ha nem az Európai Unióból vásárolunk, akkor figyeljünk arra, hogy vámmal (és akár áfával) is sújthatják a rendelt eszközeinket – bár tapasztalatunk szerint ez nem igazán jellemző, hiszen nem kereskedelmi mennyiséget fogunk vásárolni. Vannak egyéb kockázatai is a vásárlásnak. Habár az eBay értékelési rendszere igen nehézzé teszi a csalók dolgát (főleg hosszú távon), de bármikor előfordulhat, hogy a dobozban a monitor helyett egy féltégla érkezik, vagy eltűnik a csomag út közben – ilyenkor még ha biztosítva adta fel a küldeményt az eladó, akkor is macerás lehet az ügyintézés.


Az utolsó és a legfájóbb pont pedig a garancia hiánya, míg a korábbi problémák megfelelő tervezéssel, utánajárással, illetve óvatossággal elkerülhetők vagy legalábbis csökkenthetők, ha két hét múlva elromlik a vásárolt áru, akkor (hacsak nem itthon is érvényesíthető világgaranciás termékről van szó) nagyon rosszul járhatunk. Még ha az eladó vállal is garanciát a árura, a postázás költségén már elbukjuk, amit a kedvező áron nyertünk.

 

1104ebay.jpg


Jól látható, hogy a legolcsóbb árakat a tengerentúlon, az Egyesült Államokban találtuk, ráadásul cikkünk írásának pillanatában a gazdasági válság már éreztette a hatását, pár hónappal korábban lényegesen jobban jártunk volna, amikor a forint jóval erősebb volt a dollárhoz képest. Az árakat éppen ezért csak tájékozódás miatt érdemes böngészni, hiszen szinte napról-napra változik a helyzet.


Az XBOX 360 konzol is olcsóbb lett volna a USA-ból, de azt „kénytelenek vagyunk” Európából beszerezni, hiszen a játékok jelentős hányada nem régiófüggetlen. Ez a probléma nem létezik a PlayStation 3-nál, ezért is mertünk hozzá nyugodt szívvel Kanadában játékot választani – az itthoni ár felért.

1104-ebay-kicsi.jpg

Kattintson a képre a nagyobb változatért!


Telefonálás interneten keresztül


Ismerőseinkkel (főleg azokkal, akik más országban, esetleg földrészen tartózkodnak) telefon-tarifáknál lényegesen olcsóbban kommunikálhatunk interneten keresztül. Ha mindketten számítógép előtt ülünk, akkor nagy probléma nincs: akár azonnali üzenetküldő programokkal is cseverészhetünk, de lehetőségünk van élőszóban (akár videóval együtt) is kommunikálni. Erre a legtöbb ilyen alkalmazás lehetőséget nyújt, mint például az MSN Messenger vagy a Skype.
Ez utóbbi azonban lényegesen többre is használható, hagyományos telefonszámok hívására is alkalmas, ráadásul sokkal olcsóbban, mintha hagyományos vonalon telefonálnánk.


A Skype többféle konstrukciót kínál, havi fix díjért gyakorlatilag korlátlanul (maximum 10 000 óra) hívhatunk országon belüli, európán belüli, vagy akár világszerte vezetékes számokat. (Tehát mobilszámokat nem!) A csak az országon belüli számokat hívni mindössze öt dollárba (tehát kevesebb, mint 1000 forintba) kerül havonta, az európai eléréshez hat dollárt kell fizetnünk, ha pedig az egész világot fel kívánjuk hívni, akkor sem kell többet áldoznunk rá, mint 13 dollárt.
Az előfizetés is viszonylag egyszerű és fájdalommentes folyamat, adataink megadása után csak a kívánt fizetési módot kell megadnunk (ez az ismert bankkártya típusok mellett akár Paypal is lehet) és pár másodperc múlva már hívhatjuk is a vezetékes számokat. Arra figyeljünk, hogy hónap (vagy a kiválasztott periódus) végén az előfizetésünk automatikusan meghosszabbodik, ha nem mondjuk le.

 

1104skype.jpg


A Skype más módot is kínál (az úgy nevezett SkypeOut szolgáltatást) „rendes” telefonszámok hívására, nemcsak havi előfizetési rendszert nyújt, hanem egy úgy nevezett Skype-egyenleget is hozzárendel az azonosítónkhoz. Erre bármikor tölthetünk fel pénzösszeget (szintén bankkártya vagy Paypal segítségével), amelyet később bármikor „letelefonálhatunk”. A különbség a fentebb említett havi előfizetéshez képest, hogy a SkypeOut már mobilszámok hívására is használható, hátránya, hogy nem korlátlanul használható. A hívások percdíja függ a célországtól és néhány esetben a hívott mobilszolgáltatótól is – a magyarországi vezetékes számokkal 0,024 dollárért beszélhetünk egy percet, míg a mobilok hívásáért 0,251 dollárt (tehát körülbelül 45 forintot) kell fizetnünk percenként. A saját tarifacsomagjának áraival összehasonlítva mindenki egyszerűen kiderítheti, hogy mikor érdemes a Skype-on keresztül felhívni mobilos ismerőseinket.


A Skype extra lehetőségeket is kínál azok számára, akik hiányolnák a hagyományos telefonok által nyújtott szolgáltatásokat. Igényelhetünk saját (virtuális) telefonszámot, amelyen keresztül hagyományos telefonról is tudnak minket hívni, amikor a Skype előtt ülünk. Ha esetleg nem lennénk a gép közelében (vagy éppen mással beszélünk), akkor ezen a külön megrendelhető üzenetrögzítő szolgáltatással segíthetünk. A szolgáltatás tud még hívószám-kijelzést, hívásátirányítást is, a hagyományos telefonnak gyakorlatilag egyetlen olyan tulajdonsága van, amelyet a Skype nem tud pótolni, ez pedig a segélykérő telefonszámok hívása.


Cikkünket folytatjuk, valamint a PC World novemberi, nyomtatott lapszámában teljes terjedelmében is közreadjuk!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.