Hirdetés
. Hirdetés

HP OfficeJet Pro L7580 nyomtató teszt

|

Irodai lapköltségben és fotónyomtatásban is jeleskedik a tintasugaras HP OfficeJet Pro L7580.

Hirdetés

Maga a HP is erősen érdekelt a monokróm és színes lézernyomtatók piacán egyaránt. Mégis kínál alternatívát, az OfficeJet családdal olyan kis- és otthoni vállalkozásokat céloz meg, ahol nincs túl nagy hely így minden irodai- és kreatív feladatot célszerű egy multifunkciós egységgel ellátni. Az OfficeJet Pro elég kemény kihívásokkal néz szembe, főleg a költségek terén, hisz a köztudatban elterjedt -- és nem megalapozatlan -- nézetek szerint a lézernyomtatók a legolcsóbban üzemeltethetők. Hát, nem minden esetben.

 

Takaréktintás


Hogy ebben a kategóriában a lehető legtakarékosabb nyomtatást tegye lehetővé, tesztmodellünk ugyanazt a nyomtatóművet alkalmazza, mint ami már az Officejet Pro 5400-as nyomtatóban is bizonyított. Tartós fejeket tartalmaz a négy alapszínű és természetesen különálló patronokat alkalmazó konstrukció, így csak a nagy kapacitású és fajlagosan olcsó tintapatronokat kell megvásárolnunk. 40-50 ezer oldal után a fejeket is cserélni kell, de ezt a mennyiséget a legtöbb felhasználó valószínűleg nem fogja elérni. Két blokkban állomásoznak a hosszú élettartamú fejek, fekete-sárga és cián-bíbor csoportosításban. Ha évek múlva mégis fejet kellene cserélnünk, biztos, hogy az előbbivel kell kezdenünk, mert a fekete és sárga fogy a legnagyobb mértékben, a cián-bíborhoz jó eséllyel sosem kell nyúlnunk.

 

hpofficejetprol7580_.jpg

 


A keringető rendszer takarékos, szervíz-tintaveszteség nélkül képes beszáradástól mentesen tartani a fejeket. A gyakorlatban nagy kapacitású patronokkal akár 3,60 forintos monokróm tintaköltség is elérhető, a színes dokumentumoldalak festékköltsége pedig 14,80 forintra mérsékelhető, ami jobb, mint akár a középkategóriás lézereké.

 

tinta_.jpg

 


A készülék a külön behelyezendő fejek és patronok miatt a szokásosnál kicsit hosszabban, de a felhasználó által is könnyen telepíthető. Az inicializálási eljárás mintegy 12 percig fut, és a továbbiakban is időnként rövid szervizprogramot futtat magán a készülék. Sokat segít a teljesen honosított menü, kezelőpanel, szoftver és kézikönyv.

 

Amitől multibb a tintás


A viszonylag nagy alapterületért bőven kompenzálja a felhasználót a sok szolgáltatás. Színes fax modult is építettek a készülékbe, mely saját memóriával, önállóan is dolgozik. A beépített lapolvasóhoz jár egy 50 lapos eredeti adagoló, így többoldalas anyagokat másoltathatunk, szkenneltethetünk vagy szöveggé alakíttathatunk automatikusan, a mellékelt szoftvercsokorban optikai karakterfelismerőt is találunk (OCR). Minőségben felülhaladja az irodai készülékektől megszokott szintet a lapolvasó modul, 2400×4800 dpi-s felbontása lényegesen magasabb a szokásosnál.
Kihasználva, hogy a tintasugaras technológia sokkal jobb fotóhatást biztosít, mint a lézer, kártyaolvasó is helyet kapott az OfficeJetben, ez némi fotó-extrát biztosít a lézeres multifunkcósokhoz képest. A számítógépről, a mellékelt szoftverrel, vagy önállóan, pécémentesen is nyomtathatunk fotókat. Utóbbi esetben a színes kijelző hiánya ellenére sem lehetetlen a képek kiválasztása, nyomtathatunk indexképes megrendelőlapot, melyet kitöltve és a lapolvasóból visszaolvastatva tökéletesen megoldható a feladat. A megrendelőlap hátránya, hogy kell hozzá némi tinta és papír, előnye, hogy sokkal gyorsabb és áttekinthetőbb eszköz a kijelölésre, mint a TFT képernyő.
Egy szavunk sem lehet a nyomatminőségre, illetve csak egy: természetesen a monokróm szövegek kontrasztja és telítettsége valamivel elmarad a lézernyomatokétól. Elmondható viszont, hogy a jól keveredő tinták sokkal szebb átmeneteket eredményeznek, mint akár a legjobb lézernyomtató esetében, túlzás nélkül állítható, hogy az OfficeJet alkalmas négy alapszínű fotónyomtatásra. Ha HP Advanced Papert használunk, mely egy igényesebb másolópapír árában mozog, akkor valamivel jobb kontraszt mellé vízálló és nem maszatolódó nyomatokat is kapunk. A sebesség tekintetében egy középkategóriás, inline rendszerű színes lézernyomtatóval összevethető az OfficeJet Pro L7580 teljesítménye, ami a szövegnyomtatást illeti. Egy 10×15 centiméteres fotót mintegy 70 másodperc alatt készít el, amivel hozza a tintasugaras vagy hőszublimációs fotónyomtatók szintjét.

 

Verziók igény szerint

 

Tesztmodellünk az alapmodell, mely USB és Ethernet csatlakozást is kínál. Nem tartalmazza a nagyobb modellekben (L7680 és L7780) már megtalálható automatikus lapfordítót és a vezeték nélküli (WiFi) hálózati adaptert, de ezekkel és papírkazettával is kiegészíthető. Irodai készülék létére meglepően jó teljesítménnyel és üzemeltetési költségekkel dicsekedhet az OfficeJet Pro L7580, fotónyomtató képességeivel és még inkább lézernyomtató kategóriában is kedvezőnek számító költségeivel könnyen megindokolja árát, mely a lézeres multifunkciósokhoz képest szinte jelképesnek számít.



Értékelés és adatok


HP OfficeJet Pro L7580
Előny: Lézernyomtató-szintű költségek, fotóminőség, számos szolgáltatás, teljes honosítás
Hátrány: Az automatikus nyomtatómű karbantartás időnként lefoglalja a gépet
Teljesítmény: 91
Szolgáltatás: 95
Ár/Érték: 84



  • USB 2.0 és Ethernet csatlakozás
  • 4 színenként cserélhető tintapatron
  • Takarékos nyomtatómű
  • 4800×1200 dpi optimalizált nyomtatófelbontás
  • 2400×4800 dpi lapolvasó felbontás
  • 12 lap/perc monokróm vagy 10 lap/perc színes nyomtatási sebességben normál minőségben
  • HP PCL3 GUI nyomtatónyelv
  • Univerzális kártyaolvasó
  • Önálló fotónyomtatás, akár keret nélkül
  • Beépített színes FAX, 33,6 kbps
  • Automatikus eredetiadagoló (50 lap)
  • 250 lapos papírtálca (bővíthető)
  • 531×402×356 milliméteres befoglaló méretek
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.