Hirdetés
. Hirdetés

Idén tovább nőnek a chip-eladások, de a kockázatok is emelkednek

|

A kereslet és a kínálat feszült dinamikája miatt emelkedtek az árak.

Hirdetés

A chipgyártók egyértelmű nyertesei voltak a világjárvány korszakának, és a félvezetőipar lendülete 2022-ben is erős marad - derül ki az Euler Hermes kereskedelmi hitelbiztosító friss jelentéséből. "A jelenlegi félvezetőciklus minden csövön tüzel, amióta az iparág 2019-ben kilábalt a legsúlyosabb recesszióból" - állítják a cég elemzői.

Az Euler Hermes előrejelzése szerint a félvezetők forgalma várhatóan további 9 százalékkal nő, és 2022-ben először lépi át a 600 milliárd dollárt. A növekedés 2021-ben 26 százalékos volt, amivel a forgalom 553 milliárd dollárra emelkedett - számolt be a CNBC.

Hirdetés

A világjárvány idején hónapokig tartó félvezetőhiány az iparágak széles körét érintette az autóipartól a játékkonzolokig. Eközben a chipgyártók igyekeztek lépést tartani a példátlan kereslettel, azután, hogy a világgazdaság aktivitása a covid-válságból való kilábalás után helyreállt.

Bár a nagy piaci szereplők, például a TSMC, már bejelentették a kapacitásnövelési terveiket, általában évekbe telik, amíg ezek a létesítmények üzembe helyezhetők. De a kilátások miatt a TSMC tajvani tőzsdén jegyzett részvényei nagyjából két év alatt már több mint 80 százalékot emelkedtek.

Az Euler Hermes elemzői szerint eddig három tényező hajtotta fel az eladásokat. A fogyasztói elektronika - például a személyi számítógépek és okostelefonok iránt - szokatlanul erős volt a kereslet. A kereslet és a kínálat feszült dinamikája miatt emelkedtek az árak. Végül pedig a félvezetők termékösszetétele javult, azaz magasabb árú és új generációs chipeket vezettek be a piacra.

Az új évben e három piaci tényező hatása várhatóan enyhülni fog, ahogy a kereslet növekedése normalizálódik és az új termelési kapacitások gyorsított ütemben lépnek működésbe. Az elemzők azonban négy kockázatot is azonosítottak, amelyekkel a félvezető ágazatnak szembe kell néznie.

A hardvereladások (olyan termékek esetében, mint a számítógépek és a televíziókészülékek) a vártnál nagyobb csapást szenvednek el a kereslet normalizálódása (tulajdonképpeni visszaesése) miatt a 2020-as és 2021-es erős növekedés után. Emellett a félvezetők iránti keresletet továbbra is negatívan befolyásolja, hogy az ellátási láncok zavarai folytatódnak a még mindig kitartó világjárvány miatt.

Folytatódik Kína és az USA közötti a technológiai fölényért folytatott harc, amelyben egyelőre patthelyzet alakult ki, így továbbra is korlátozzák a kritikus amerikai félvezetőgyártási technológiák és berendezések elérését a kínai vállalatok számára. Végül a "szokatlanul kedvezőtlen időjárási jelenségek növekvő gyakorisága" komoly kihívást jelent a félvezetőipar számára, amely nyereségessége az optimális kapacitáskihasználtságtól függ.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.