Hirdetés
. Hirdetés

Időgép és egyéb újdonságok az Apple-től

|

Az Apple betekintést engedett a Leopárd újdonságaiba, bemutatta az új Mac munkaállomásokat, és froclizta kicsit a Vistát és a Microsoftot is.

Hirdetés

Tegnap San Franciscóban kezdetét vette az Apple WWDC (Worldwide Developer Conference - Nemzetközi Fejlesztői Konferencia). A WWDC-n bemutatott leglátványosabb és a közönség soraiban legnépszerűbb újdonságok a Mac OS X "nem olyan távoli jövőben" megjelenő legfrissebb változatához, a Leopard-hoz kapcsolódnak. A frissített operációs rendszer már alapfelszereltségként kínálja majd az olyan eddig külön letölthető, vagy típusfüggő kiegészítő szoftvermegoldásokat, mint a Windows XP Intel alapú Mac-ekre installálását lehetővé tévő Boot Camp, a távirányítóval vezérelhető multimédiás "tízlábas" felhasználói felület a Front Row.

A legizgalmasabb azonban a Time Machine - azaz Időgép - nevű adatmentő és visszaállító alkalmazás. Egy második merevlemez segítségével az Időgép a rendszer minden változását automatikusan menti. Így ha például rájövünk arra, hogy olyasvalakit töröltünk a címlistánkból, akinek mégis szükségünk lenne az adataira, akkor az Időgép igencsak látványos - az űrben lebegő, egy távoli galaxisba tartó ablakok végtelenjét mintázó - felületén addig görgethetjük vissza a lementett állapotot, míg felbukkan a kívánt információ.

Hasonlóképp látványos a Spaces - nem összetévesztendő az MSN Live Spaces-zel -, mely egy virtuális asztal (Desktop) megoldás, ami azon túl, hogy több asztal villámgyors, valós idejű kezelését teszi lehetővé és így sokkal átláthatóbbá és barátságosabbá teszi az egyszerre több feladaton dolgozók munkakörnyezetét. A Spaces-hez hasonló megoldással több Linux disztribúció is büszkélkedhet már jó ideje, de azok talán nem ilyen látványosak, mint az Apple megoldása. A Leopárd változásokat hoz majd a Mail-ben a Spotlight-ban a Dashboard-ban és az iChat-ben is.

Elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag véget ért a kör négyszögesítése, azaz az Apple számítógépek Intel alapokra helyezése. Az eddigi legerősebb asztali Macintosh, a Power Mac G5 már a múlt, a jelen a külsőleg szakasztott mása a Mac Pro Quad. A Power PC G5 processzorokat kétmagos Intel Xeonok váltották. A két processzorban összesen négy mag található, innen már kikövetkeztethető, hogy mitől az új név. Bejelentették az Xserve kiszolgálók új, Intel Xeon alapú változatait is.

Nem esett szó azonban a már régóta emlegetett, egyesek által Apple mobiltelefonnak sejtett "új termékvonalról". A WWDC alapvetően fejlesztői esemény, így nem róhatjuk ezt fel az Apple-nek, de nagy valószínűséggel a bejelentésre legalábbis a karácsony előtti időszakig, vagy a következő Apple konferenciáig várnunk kell.

A WWDC-t hagyományosan Steve Jobs nyitotta meg, aki nem állta meg, hogy kissé ne froclizza a Microsoftot a Vista sorozatos késései miatt. Sőt! Az Apple már jól ismert "PC-Mac" tévéreklámjaiból ismert "PC" figura is üdvözölte az egybegyűlteket - számos csipkelődő megjegyzéssel a szoftveróriás irányába.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.