Hirdetés
. Hirdetés

Így erősíténé az EP a kritikus nyersanyagokat

|

Segíteni kell a körforgásos megközelítés erősödését, hogy könnyebbé váljon a stratégiai nyersanyagok kitermelése a hulladéktermékekből.

Hirdetés

Az Európai Unió Tanácsával kezdődő jogalkotási tárgyalásokat megelőzően elfogadott álláspontjukban az EP-képviselők hangsúlyozták: a stratégiai nyersanyagok kínálatának növelése kulcsfontosságú az EU fenntartható, digitális és szuverén jövőbe átmenetének biztosításához.

A kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló jogszabály célja, hogy versenyképesebbé és autonómabbá tegye az EU-t. A tervek szerint csökkenteni fogja a bürokráciát, előmozdítja az innovációt a teljes értéklánc mentén, támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv), valamint fellendíti a helyettesítő anyagok és a környezetbarátabb bányászati és termelési módszerek kutatását és fejlesztését.

Hirdetés

Álláspontjukban az EP-képviselők kiemelték az EU és az unión kívüli országok közötti stratégiai partnerségek erősítésének fontosságát a kritikus fontosságú nyersanyagok biztosítására és diverzifikálásuk érdekében. Azt is szorgalmazzák, hogy az EU helyezzen nagyobb hangsúlyt a helyettesítő anyagokkal és a gyártási folyamatokkal kapcsolatos kutatásra és innovációra, amelyek - mint írták - felválthatják a hiányzó nyersanyagokat a stratégiai technológiákban.

Véleményük szerint továbbá segíteni kell a körforgásos megközelítés erősödését, hogy könnyebbé váljon a stratégiai nyersanyagok kitermelése a hulladéktermékekből.

Az EP-képviselők azt is hangsúlyozták, hogy csökkenteni kell a vállalatok, különösen a kis- és középvállalkozások bürokráciáját. Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője közleményében leszögezte: Európának nagyobb önállóságra kell törekednie a kritikus nyersanyagok tekintetében.

"A digitális és zöld átállás elképzelhetetlen a kritikus nyersanyagok fokozott felhasználása nélkül. A kiegyensúlyozott ellátáshoz legfőképpen a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésekre, bürokráciacsökkentésre és a körforgásos gazdaság előmozdítására lesz szükség" - fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a digitalizációs és a klímavédelmi törekvések megvalósításához számos, a kritikus nyersanyagok intenzív használatára épülő technológia és termék előállítására lesz szükség. Ezzel kapcsolatban időszerűnek nevezte, hogy Európa egységes megközelítést alakítson ki a kérdésben. Közölte továbbá: fontos a nyersanyagok hatékonyabb újrahasznosítását és feldolgozását előtérbe helyező körforgásos szemlélet előmozdítása.

Hangsúlyozta: jelentős eredmények érhetők el a bürokráciacsökkentés révén is. "Csak így, komplex módon lehet a kritikus nyersanyagok kérdéskörét megoldani" - tette hozzá Gyürk András.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.