Hirdetés
. Hirdetés

Így szereltek új rádióantennát az Eiffel-torony csúcsára - videó

|

A modern technológia egy darabjának hozzáadásával a 133 éves Eiffel-torony története során negyedszer is megnőtt egy kicsit.

Hirdetés

Egy 6 méter magas rádióantennát szállító helikopter nemrég a torony fölé repült, ahol a várakozó szerelők felerősítették a berendezést párizsi legfontosabb jelképének csúcsára. A Reuters a Twitteren osztott meg a munkáról készített videót.

Az új rádióantenna felhelyezésével az Eiffel-torony a földtől a csúcsáig 330 méter magasan lett, és ezzel megszilárdította pozícióját Franciaország nyolcadik legmagasabb építményeként. Az új antennát a France24 szerint a francia főváros egész területén fogható digitális rádióadás sugárzására majd.

Jean-Francois Martins, a tornyot üzemeltető társaság vezetője az Eiffel-torony újdonságát kommentálva azt mondta, hogy ez egy komoly büszkeséggel teli pillanat, a torony visszatér a gyökereihez, hiszen a kezdetektől a technológiai és tudományos kísérletek helyszíne volt.

Az Eiffel-tornyot Gustave Eiffel mérnök tervezte és építette. A torony elkészültekor 312,3 méter magas volt, így ez volt az első 300 méternél magasabb építmény a világon. Csak 20 évig kellett volna a helyén maradnia, mivel a párizsi világkiállítás fő látványoságának készült, az Exposition Universelle-t pedig a francia forradalom 100. évfordulóját ünneplő eseménynek szánták.

Eiffelnek azonban sikerült meghosszabbítania a torony élettartamát azzal, hogy hasznossá tette, időjárás-figyelő berendezéseket építve bele. De a csillagászokat is rávette, hogy használják a munkájukhoz. Amikor 1957-ben először szereltek rá rádióadást sugárzó berendezéseket az még szilárdabban megalapozta fennmaradásának jogát.

Az Eiffel-torony magassága utoljára 2000-ben növekedett, amikor egy újabb rádióantennával bővítették, akkor 324 méteresre nőtt. A megnyitás óta több mint 250 millió ember látogatta meg a helyszínt - sokan feljutottak a legmagasabban, 276 méteren lévő kilátóteraszig is -, így az Eiffel-torony a világ leglátogatottabb műemlékének számít.

Annak ellenére, hogy az Eiffel-torony Franciaország egyik legmagasabb építménye, jóval alacsonyabb, mint a világ legmagasabb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa, amely 829,8 méterre nyúlik az égbe.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.