Hirdetés
. Hirdetés

Így válik egy teljesen autonóm John Deere traktor szórakoztatóeszközzé

|

A világ népessége 2050-re várhatóan 10 milliárdra nő, és az élelmiszerigény 50 százalékkal fog növekedni.

Hirdetés

A mezőgazdasági hardvereket gyártó John Deere egy teljesen autonóm traktort mutatott be a 2022-es Las Vegas-i CES-en, a világ legnagyobb fogyasztási elektronikai vásárán. Nem is lehet másra gondolni, hogy miközben a haszonjármű teszi a dolgát a földeken, a gazda szórakozhat, így a gép jogosan szerepel éppen ezen a bemutatón.

Az autonóm munkagép a cég 8R típusú traktorára épül, amelyet a menet közben a talaj adottságaihoz állítható ekével, GPS-es vezetőrendszerrel és másfajta új, fejlett technológiákkal is felszereltek. Ez utóbbi technológiák közé tartozik hat pár sztereokamera, amelyek 360 fokos akadályfelismerést és távolságszámítást tesznek lehetővé.

Hirdetés

A kamerák által rögzített képeket egy mély neurális hálózaton vezetik át, amely körülbelül 100 milliszekundum alatt osztályozza az egyes pixeleket, és meghatározza, hogy a gép folytatja-e a munkát, vagy megáll, ha akadályokat észlel. Az autonóm traktor emellett folyamatosan ellenőrzi a helyzetét egy geokerítéshez viszonyítva, hogy biztosan ott dolgozzon, ahol lennie kell. Illetve a traktor nem tud véletlenül elhajtani a távolba.

A traktor elsődleges felhasználási módszere az, hogy a gazdálkodó kiviszi a gépet a szántóföldre, majd beállítja azt az autonóm működésre. Ez a konfiguráció egy mobilalkalmazáson keresztül történik, a traktoros pedig egy balról jobbra történő suhintással tudja elindítani a munkagépet. A gazdálkodónak nem kell felügyelnie a traktort, ha az már autonóm üzemmódban van, elég, ha a mobilalkalmazáson keresztül nyomon követi a gép állapotát.

A John Deere Operations Center Mobile alkalmazás támogatja az élő videót, képeket, adatokat és mérőszámokat, illetve lehetővé teszi a gazda számára, hogy olyan beállításokat módosítson, mint a szántás sebessége és mélysége. Ha a traktorral bármi baj történne, az alkalmazás értesíti a traktorost.

A vállalat a traktort azzal reklámozza, hogy a világ népessége 2050-re várhatóan 10 milliárdra nő, és az élelmiszerigény 50 százalékkal fog növekedni. "A gazdáknak ráadásul kevesebb földterülettel és szakképzett munkaerővel kell ellátniuk ezt a növekvő népességet, és meg kell felelniük a gazdálkodással együtt járó változásoknak, például a változó időjárási viszonyoknak és éghajlatnak, a talajminőség változásainak, valamint a gyomok és kártevők jelenlétének" - áll a cég közleményében. Nem ez az első valamilyen szinten automatizált traktor, amelyet a John Deere kínál, de ez a világ első valóban autonóm traktorja.

Mint minden innovációval, ezzel is járnak etikai aggályok, bár a John Deere esetében nem az automatizálásról van szó, hanem arról, hogy a vállalat hogyan kezelheti a traktorokból nyert adatokat. Christopher Kitts, a Santa Clara Egyetem szántóföldi robotika professzora a Wirednek elmondta, hogy az autonóm traktorok által gyűjtött adatok annyira hasznosak lehetnek a gazdák számára, hogy a John Deere akár külön díjat kérhetne az adatokért.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.