Hirdetés
. Hirdetés

In-Stat: három éven belül nagy üzlet lesz a WiMAX

|

352 milliós üzlet lesz a WiMAX 2013-ra, de az LTE-technológiával párhuzamosan létezik majd.

Hirdetés

Az In-Stat legújabb kutatása szerint 2013-ban már a WiMAX-útválasztók és -modemek adják majd a WiMAX-lapkapiac 50 százalékát. A maradék 50 százalékon a külső modulok, mobil PC-k, bázisállomások és más, hordozható eszközök osztoznak majd. Összességében az In-Stat arra számít, hogy 2013-ra a WiMAX-lapkákból származó bevétel eléri a 352 milliót dollárt.

Jim McGregor, az In-Stat elemzője szerint a WiMAX nem pusztán egy réspiaci termék lesz, amely kitölti a hiányt az LTE-elterjedéséig, hanem egy kiegészítő megoldás, amely nagy területen biztosít szélessávú internethozzáférést. A technológia már túllépett a többlapkás megvalósításon és egyetlen, az RF-rádiót is tartalmazó lapkán áll rendelkezésre. A félvezető gyártók egy kisebb csoportja - a Beceem, a GCT, az Intel és a Sequans - máris a növekvő WiMAX-szegmens vezetőjévé emelkedett.

Mind a WiMAX-, mind az LTE-technológiák mutatnak fel előnyöket és hátrányokat is, ezért az In-Stat meglátása szerint párhuzamosan léteznek majd a piacon. A WiMAX előnyei főként a kormányzati projekteket és a vidéki szélessávú kezdeményezéseket ihletik majd meg.

Konkrét példát is találhatunk a WiMAX és az LTE együttélésének csíráira. Mint arról beszámoltunk, a Cisco, aki 2007-ben 300 millió dollárt fektetett a WiMAX-ba a Navini Networks felvásárlásával, az LTE felé is kacsintgat, megvásárolva a Starent céget is. Ugyanakkor az AT&T az LTE mellett tört lándzsát, ami meghatározó lehet a szolgáltató régiójában, vagyis még nem látszik bizonyosnak, hogy a technológiák együttéléséről vagy harcáról lesz szó.

Az első LTE szélessávú internetszolgáltatás már decemberben elindult a Stockholmban és Oslóban, ahol egyelőre 20-80 Mbps letöltési sebességet kínál a szolgáltató. A WiMAX-re épülő első kereskedelmi szolgáltató a tengerentúlon, még szeptemberben kezdte meg működését, de csak egyetlen város, Baltimore területén belül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.