Hirdetés
. Hirdetés

Indul a jövő internete

|

Hamarosan képtelen lesz kiszolgálni az újgenerációs alkalmazások technológiai igényeit az internet jelenlegi infrastruktúrája, ezért gyorsabbá, jobban méretezhetővé, ugyanakkor gazdaságosabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá kell fejleszteni, hangsúlyozza a Cisco. A gyártó máris bemutatott egy programozható szilíciumlapkát, új hálózati optika és szoftverarchitektúra kíséretében, amelyre a jövő internetét építené.

Hirdetés

A Cisco Silicon One programozható chipje működteti mostantól a gyártó útválasztóit, amelyek teljesítménye a tervek szerint hamarosan el fogja érni a másodpercenkénti 25 terabites (Tbps) sebességet. Silicon One szilíciumlapkáját a Cisco egészen az alapoktól arra tervezte, hogy programozhatóságánál fogva a távközlési és webszolgáltatói hálózatokban is egyetemesen alkalmazható legyen. A chip így a rögzített felépítésű és a moduláris platformokban egyaránt eleget tesz majd a legszigorúbb hálózati követelményeknek - első, Q100-as modelljének sávszélessége máris meghaladja a 10 Tbps-ot, a gyártó szerint anélkül, hogy ehhez a programozhatóság, a bufferelés, az energiahatékonyság, a méretezhetőség vagy a funkciók rugalmassága terén engedményeket kellett volna tenni.

Hirdetés

Hagyomány szerint az iparág a hálózatokban, illetve akár egyetlen hálózati eszközön belül is számos különböző típusú chipet használ, ezért az új funkciók fejlesztése és tesztelése hosszadalmas és költséges folyamattá válhat. Univerzális és programozható hálózati szilíciumlapkájával a Cisco az új szolgáltatások bevezetéséhez szükséges idő és a működési költségek jelentős csökkenését ígéri a hálózatépítőknek és -üzemeltetőknek.

Univerzális útválasztók
Az elmúlt évtized az okostelefonok globális elterjedéséről, a mesterséges intelligencia fejlődéséről, valamint a felhő, az alkalmazások és a közösségi média térnyeréséről szólt, mondta a bejelentés kapcsán Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. - Három éven belül 49 milliárd eszköz csatlakozik majd az internetre, az új évtizedet a digitális élmények fogják meghatározni olyan technológiák által, mint a virtuális és kiterjesztett valóság, a 16K streaming, a mesterséges intelligencia, az 5G, a kvantumszámítás, az adaptív és prediktív kiberbiztonság, valamint az intelligens IoT. Az alkalmazások újabb generációi olyan technológiai igényeket támasztanak majd, amelyek messze túlmutatnak a jelenlegi internetes infrastruktúra lehetőségein.

Három technológiai területre összpontosítva a Cisco ezért az utóbbi öt évben a jövő internetéhez szükséges építőelemek fejlesztésén dolgozott, és olyan infrastruktúrát hozott létre, amely az új, programozható szilíciumarchitektúrát következő generációs hálózati optikával és szoftverplatformmal ötvözi. A gyártó célja, hogy az internet építését és működtetését egyszerűbbé és költséghatékonyabbá téve megkönnyítse a jövőbeni digitális alkalmazások kiszolgálását, technológiai követelményeik teljesítését.

Cisco 8000: az első Silicon One chipekre épülő hálózati platform

Silicon One chipjével együtt decemberben mutatta be a Cisco 8000-es routercsaládját, az első hálózati platformot, amelyet a szilíciumlapka Q100-as modelljére épített. A termékcsalád 400 gigabites (Gbps) és azt meghaladó sebességű kapcsolatokra optimalizált tagjai egyetlen rackszekrényben legalább 10,8 Tbps-os sávszélességet adnak. Az új útválasztókon a Cisco IOS XR7 operációs rendszere fut, amely továbbfejlesztett, felhőalapú szolgáltatásaival egyszerűbbé teszi a felügyeletet, és segít az üzemeltetési költségek csökkentésében. A platform beépített kiberbiztonsági képességei is frissültek, a routereket a gyártó például a digitális bizalmat erősítő technológiával is felvértezte, amely valós idejű rálátást ad a kritikus infrastruktúra mindenkori megbízhatóságára. A Cisco szerint a 8000-es család tagjaival a távközlési és a webszolgáltatók az eddiginél költséghatékonyabban építhetnek és működtethetnek biztonságosan masszív méretű hálózatokat az 5G, az AI és az IoT korában.

Minthogy a hálózati portok sebessége a 100 gigabitet átlépve a 400 gigabithez közelít, hogy gyorsan azt is meghaladja, az internetes infrastruktúra építésének és üzemeltetésének költségkeretében az optikai eszközök egyre nagyobb tétellé válnak. A Cisco folyamatosan teszteli optikai eszközeit, és tanúsítja, hogy azok megfelelnek az iparági szabványoknak, így például más gyártóktól származó hostokban is megbízhatóan használhatók. Másrészt a szilícium, valamint a szilíciumalapú optikai eszközök funkcióit, amelyek hagyomány szerint különálló, sassziba szerelhető megoldásokban érhetők el, egyetlen, dugaszolható (pluggable) formátumban ötvözi. A gyártó szerint ez az újítás is segít majd a hálózati infrastruktúra költségeinek, összetettségének, hely- és energiaigényének csökkentésében.

Szándékalapú hálózatok
Fejlődésük következő szintjére lépve a hálózatok - eddigi történetük talán legjelentősebb változását megélve - szoftveralapúvá válnak. Az utóbbi években az iparág érdeklődésének homlokterébe került SDN (software-defined networking) a hálózatfelügyelet új megközelítésével a központi menedzsment mellett lehetővé teszi az infrastruktúra dinamikus, programozható és automatikus átkonfigurálását, ezáltal jelentősen javítja a teljesítményt, a hatékonyságot és a rálátást is, lényegében felhőszerű működést kölcsönöz a hálózatnak.

A Cisco az SDN-t fontos előrelépésnek tartja az úton, amely az infrastruktúra fejlődését a valódi szándékalapú hálózatok (intent-based networking, IBN) felé tereli. A szándékalapú hálózatok mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra épülő képességeikkel figyelik és elemzik a működés folyamatait, előrejelzik az eseményeket, és automatikusan megszüntetik a rendellenességeket, megállítják a kibontakozó kibertámadásokat, miközben mindebből tanulnak, így folyamatosan egyre jobbá válnak.

Világszerte több mint kétezer informatikai vezetőt és hálózati szakembert kérdezett az infrastruktúra építésében és üzemeltetésében szerzett tapasztalatairól, további fejlesztésekre vonatkozó terveiről a Cisco hálózati trendeket feltérképező éves jelentésének (Global Networking Trends) elkészítéséhez. A megkérdezettek 41 százaléka mondta, hogy vállalata SDN-megoldást használ legalább egy hálózati tartományban, ami a feljövő menedzsmentmodell eléggé egyértelmű elismertségét tükrözi. Ezzel együtt ma még a válaszadók mindössze 4 százaléka gondolja úgy, hogy vállalati hálózata valóban szándékalapú lenne; arányuk azonban rövid időn belül jelentősen nőhet. A szakemberek ugyanis egyetértenek abban, hogy az IBN hálózatoknak komoly szerepük lesz a közeljövőben: a megkérdezettek 78 százaléka szerint vállalati hálózatuk a következő két évben a szolgáltatásközpontú és szándékalapú modell irányába fog továbbfejlődni, 35 százalékuk pedig kifejezetten úgy nyilatkozott, hogy hálózatuk teljes mértékben szándékalapú lesz.

Az ehhez szükséges automatizálásban jutnak szerephez azok a hálózati megoldások is, amelyeket a Cisco Live 2020 régiós konferenciáján jelentett be januárban Barcelonában.

Hibrid és többfelhős környezetekben könnyíti meg az alkalmazásokat és az infrastruktúrát üzemeltető csapatok munkáját a Cisco multi-domain architektúrája, amely az alkalmazások teljesítményét monitorozó AppDynamics és a terhelésoptimalizáló Intersight Workload Optimizer automatizációs képességeit ötvözi, a gyártó szerint teljes felügyeleti rálátást adva az alkalmazásokra, a hálózatra és az adatközpontra a házon belül és a nyilvános felhőben egyaránt. A Cisco HyperFlex alkalmazásplatformja mindezt egy integrált CaaS (container-as-a-service) szolgáltatással egészíti aki, amely egyszerűbbé teheti az alkalmazásszállítást az adatközponttól kezdve a nyilvános felhőn át a peremhálózatig.

A gyártó szintén most bemutatott ipari IoT-biztonsági architektúrája pedig az informatikai és a gyártási technológia környezetére terjeszti ki a folyamatok egységes monitorozását és automatikus védelmét. Az architektúra részét alkotó Cyber Vision ugyanis valós időben elemzi a hálózati eseményeket, a Cisco Talos fenyegetésintelligenciájával felismeri a kritikus infrastruktúrát fenyegető veszélyeket, és a hálózat szabályalapú szegmentálásával elszigeteli a támadásokat, míg a Cisco Edge Intelligence a peremhálózatokra is kiterjeszti az adatirányítást többfelhős környezetekben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.