Hirdetés
. Hirdetés

Informatikai összeomlások nagy tőzsdéken

|

A tokiói tőzsde keddi nagy leállását az informatikai rendszer hibája okozta, ami az egyébként is komoly piaci nyomás alatt álló intézménynek komoly anyagi és presztízsveszteséget okozott.

Hirdetés

A tokiói tőzsde (Tokyo Stock Exchange – TSE) kedden több mint egy órára felfüggesztette az úgynevezett származékos kereskedést, mert leállt az informatikai rendszere. Elemzések szerint az esemény igen rosszul jött az erős konkurenciával küzdő globális pénzügyi központnak.

Az eseményről annyi szivárgott ki, hogy tokiói idő szerint 9:22 órakor állt le a kereskedés 4 perccel a hiba bekövetkezését követően, s csak 95 perc múlva indult újra a működés. A TSE az esemény másnapján közleményben kért mély elnézést a piaci felhasználóktól és az érintett felektől az esetleges kellemetlenségért. Egyúttal tudatták, hogy a származékos kereskedés hamarosan visszatérhet a normális menetébe.

Hiroki Kawai a TSE informatikai igazgatója közölte, hogy számítógépes hiba történt a Tdex+ kereskedési rendszerben, amely a származékos ügyletek lebonyolítását akadályozta. A hiba okáról azonban az igazgató nem adott tájékoztatást.

Egyszer már februárban volt egy leállás a TSE rendszerében, s állítólag most ugyan az ismétlődött meg. A mentési rendszerek így adatvesztés nem következett be.

A kiesés azonban nagy csapás a TSE számára, amely egyesülés előtt áll a legnagyobb hazai riválisával az osakai tőzsdével (Osaka Securities Exchange – OSE). Tavaly novemberben jelentették be az összeolvadás tervét, amelyet jelentős mértékben éppen az informatikai költségek megtakarítása hajtott.

Nem csak Japánban fordultak elő igen költséges üzemszünetek a pénz- és tőkepiaci központokban. Hétfőn, a spanyol értékpapírok kereskedése szakadt meg négy órára a Bolsas y Mercados Españolesnél (BME) fellépő technikai hiba miatt. A múlt héten pedig, egy „megkergült” algoritmus okozott 440 millió dolláros veszteséget a Knight Capital Groupnál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.