Hirdetés
. Hirdetés

Ingyenes, nyílt forráskódú programok Windowsra - 3. rész

|

Ha Microsoft Windowst futtatsz, tartozol magadnak annyival, hogy kipróbálod az alábbi nyílt forráskódú alkalmazásokat - állítja amerikai laptársunk, az InfoWorld szerkesztője. Az Infoworld összeállításában szerepelnek szélesebb körben ismert és kevésbé populáris alkalmazások is, de mindegyik kiváló.

Hirdetés

Bízd a PDFCreator-os srácra!
Régi probléma, hogy egy Adobe PDF (Portable Document Format - hordozható dokumentumformátum) állományt létrehozni vagy túl bonyolult, vagy túl drága. Régen tipikusan két lehetőség közül választhattunk: vagy fizettünk egy Adobe Acrobatért, vagy megpróbálkozhattunk valamelyik cég ?nyomtatás állományba" megoldásával. Csakhogy ez utóbbiak egy részéért vagy többet kellett fizetni, mint amennyit ér, vagy kétes minőségű eredményt produkált.

Ez megváltozott a GhostScript színre lépésével, valamint azzal, hogy később a programot kiadták GNU GPL licenccel is. Ez aztán megmozgatta a szabad szoftverek híveinek fantáziáját: aki csak egy kis programozói tudással is bírt, elkészítette a saját PDF-készítő és -szerkesztő megoldását, ami a GhostScriptet használta keretrendszerként. De mit tegyen az, aki nem programozó? Nem probléma! Számos előre elkészített alkalmazás teszi lehetővé PDF generálását, melyek közül messze a legnépszerűbb a PDFCreator, ami a SourceForge-ról tölthető le.

A PDFCreator úgy települ Windows alá, mint egy virtuális nyomtatómeghajtó, így lehetővé teszi a dinamikus PDF-generálást virtuálisan bármilyen Windows-alkalmazás alól. A program támogatja az Adobe PDF-opciók széles skáláját, beleértve a jelszavas védelmet - a felhasználói és a szerzői jelszót is - és a 128 bites titkosítást. Ha van negatívuma a PDFCreatornak, akkor az a rengeteg konfigurációs opció. Szerencsére ezek mélyen el vannak dugva a program Options párbeszédablakába. A legtöbb felhasználónak azonban nem kell ezekhez nyúlni, hiszen az alapbeállításokkal is jó eredményeket ad a program.

 

Felejtsük el az Adobe Acrobatot! A PDFCreatorral könnyedén generálhatunk PDF-állományokat

 

Húzzuk meg a nadrágszíjat a 7-Zippel!
A 7-Zip egy másik nagyszerű példája annak, amikor egy ingyenes, nyílt forráskódú projekt onnan folytatja, ahol számos fizetős program megállt. A 7-Zip számos formátumban tömörített állományt képes kicsomagolni az ARJ-től a ZIP-ig, és szinte mindent a kettő között. Saját fejlett LZMA-alapú tömörítőmotorja olyan teljesítményt nyújt, amely képes felvenni a versenyt a RAR-ral és az ACE-szel, miközben teljesen nyitott és bővíthető marad.

Először akkor találkoztunk a programmal, amikor egy weboldalról az amúgy testes NVIDIA meghajtócsomagot töltöttük le egy vacakoló internetkapcsolaton keresztül, és a csomag ezzel a programmal volt tömörítve önkicsomagoló formátumban.

A 7-Zip soha nem hibázott még nálunk, gyorsan és megbízhatóan működött, ami sokkal több, mint amit el tudunk mondani a PKZIP-ről és számtalan változatáról. A 7-Zip ingyenes nyílt forráskódú program, ami a GNU LGPL alatt jelent meg, úgyhogy még csak a tömörítők jól ismert nyaggató képernyőin sem kell átverekednie magát az embernek.

 

A 7-Zip LZMA-alapú algoritmusa kitűnő tömörítési arányt kínál

 

Csípjük nyakon a kártevőket a ClamWinnel!
A ClamWin ingyenes és nyílt forráskódú vírusvédelmi rendszer, amely jobbára átfogó védelmet nyújt az elterjedt kártevők többsége ellen. Azért ?jobbára", mert a programból hiányzik a valós idejű, az állományok futtatásakor automatikus ellenőrzés, ami kritikus eleme bármely modern vírusvédelmi megoldásnak.

A ClamWinnel manuálisan kell elindítani a vírusellenőrzést a gyanús állományon (egyes felhasználók kifejezetten kedvelik, hogy a régi iskolát követve, kézzel indítsanak el egy vírusellenőrzőt). Ha ezzel együtt tudunk élni, akkor a ClamWin elfogadhatóan robusztus megoldás lesz. Vírusdefiníciós adatbázisa automatikusan frissül, és tartalmaz egy beépülő modult az Outlookhoz, amely valós időben végzi az üzenetek és a csatolmányok ellenőrzését, valamint az időzítő funkciót, hogy automatizálja a proaktív ellenőrzéseket. Ahogy a legtöbb nyílt forráskódú megoldás, a ClamWin is rengeteg finomhangolási opciót kínál, amelyekkel a felhasználó a saját ízlése szerint formálhatja át.

A Microsoft Security Essentials (MSE) ClamWin volt az egyik legegyszerűbb megoldás arra, hogy ingyenes vírusvédelmi megoldást szerezzünk be a Windows alá. Most, hogy a Microsoft már a saját, robusztus és teljesen automatizált megoldását is kínálja gyakorlatilag mindenkinek ingyenesen, aki jogtiszta változattal rendelkezik a Windowsból, a ClamWin kicsit fogyatékosnak tűnik mellette. Persze ha egy olyan ingyenes antivírus megoldásra vágyunk, amelynek megvan a nyílt forráskód átláthatósága, akkor a ClamWin a megoldás. (A cikk írása óta a helyzet annyiban változott, hogy a Microsoft lezárta a nyilvános béta-tesztelést. Jelenleg nem lehet tudni, hogy a program mikor lesz hozzáférhető, de előbb-utóbb biztosan.)

 

A ClamWin a finomhangolók paradicsoma, a konfigurációs paraméterek sokaságát kínálja

 

Legyünk egészségesen paranoidok a TrueCrypttel!
A TrueCrypt egyike azoknak az ingyenes, nyílt forráskódú programoknak, amelyek a legtöbb Windows-felhasználó figyelmét elkerülik. Nem olyan csicsás vagy vitatott, mint a Microsoft BitLockere, viszont a TrueCrypt nagyjából ugyanazt tudja, mint a BitLocker - teljes lemeztitkosítás kulcs-alapú visszaállítással -, és olyasmit is, amire a BitLocker nem képes - például valódi rendszerindítás előtti titkosítását az összes kötetnek. (A BitLocker megköveteli egy különálló rendszerindító kötet meglétét.) Igazából a TrueCrypt számos tekintetben fejlettebb, mint a BitLocker. Például több titkosítási protokollt támogat, több változatos titkosítási szcenáriót ismer (mint például a rejtett köteteket), és rugalmasabb abban, hogy hogyan és mikor titkosíthatjuk az adatainkat.

Különösen kedveljük azt, ahogy a TrueCrypt "menet közben" kezeli a kötetek titkosítását. Elkezdhetjük titkosítani a merevlemezünket, megállíthatjuk a folyamatot, és folytathatjuk később, akár egy rendszer-újraindítás után is. Az igazán paranoidok biztos nagyra fogják becsülni azt a képességét, hogy létre tud hozni egy második, csali rendszerpartíciót, ami párhuzamosan létezik a valódi, elsődleges rendszerpartícióval.

Persze a TrueCrypt rejtett, csali kötetei és más titkosítási ezoterikája valójában csak a felhasználók egy szűk körét érinti, akiknek nagyon különleges igényei vannak, és a nevük három számból áll. (Igen, 007.) Persze a program a többség számára is nyújt egy nagyon tetszetős szolgáltatást: minden modernnek tekinthető Windowszal kompatibilis, beleértve a Windows 2000 SP4-et, XP-t, Windows Server 2003-at és 2008-at, a Vistát is. Ezen kívül még Mac OS X és Linux változatai is vannak.

 

A TrueCrypt még az igazi paranoiások igényeit is kielégíti a rejtett köteteivel és csali rendszerpartícióival

 

A cikk első részében a FileZilla FTP-klienst, a VirtualBox asztali virtualizációs környezetet és az OpenOffice.org irodai alkalmazás programcsomagot, második részében pedig a Mozilla Firefox internetböngészőt, a Paint.net kép- és fotószerkesztőt és a Media Player Classic univerzális médialejátszót mutattuk be.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.