Hirdetés
. Hirdetés

Webes Office Chrome és Opera nélkül

|

A Silverlight erősen ajánlott lesz az Office Web Apps alkalmazásainál. A Google Chrome és az Opera hoppon maradhat.

Hirdetés

Habár a Microsoft még mindig adós az augusztusra ígért webes Office első technikai előzetesével, Gareth Howell, az Office Web Applications programmenedzsere a megoldás hivatalos blogjában több részletet is elárult a készülő programokról.

 

silverlight3.jpg


Bejegyzése szerint a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote ingyenes webes verzió bármiféle beépülő modul nélkül is fognak működni, mégis a megfelelő felhasználói élményhez a Silverlight 3 telepítése lesz szükséges. Leginkább a Word és a PowerPoint alkalmazásoknál lesz ajánlott a használata, hiszen előbbinél gyorsabb betöltődést, 100 százalékos nagyításnál jobb képminőséget, szebb karaktermegjelenítést és gyorsabb keresést ígér, míg a PowerPoint esetén élesebben jelenek majd meg közbenjárásával az animációk.

Az Opera kálváriája


Sokaknál a biztosítékot azonban nem ez verte ki, hanem az ajánlott böngészők listája. Howell megfogalmazása szerint ugyanis "nem minden böngésző egyenlő", vagyis logikus módon a Microsoft mérnökei a fejlesztés során leginkább az Internet Explorerre összpontosítanak. E miatt a támogatott alkalmazások listáján lévők között is vannak különbségek. Habár az Internet Explorer 7 és 8, a Safari 4 és a Firefox 3,5 alatt is használhatóak lesznek a webes alkalmazások, utóbbi esetében például csak billentyűzetparanccsal lehet majd beilleszteni. Egérrel nem.

 

 

firefox_woffice.jpg

Hibaüzenet Firefox alatt


Míg az egyre több kritikát elszenvedő, ám még mindig jelentős piaci súllyal bíró Internet Explorer 6, a Google Chrome és a beépített Explorer miatt indult uniós trösztellenes eljárás beadvány megfogalmazója, az Opera is a partvonal mellé szorult. Nem lesznek a támogatott böngészők listáján. Utóbbinak ez komoly mélyütést jelenthet, hiszen a Google Docs támogatott böngészői között szintén nem szerepel az Opera, míg a jelenleg béta állapotú Office Live Workspace is hibaüzenettel fogadja a Chrome, illetve Opera böngészővel érkezőket.

A webes Office alkalmazásai a korábbi híreknek megfelelően ingyenesen is elérhetőek lesznek (cserébe csupán néhány reklámot kell elviselniük a felhasználóknak) a Live fiókhoz csatolva. Ezen felül a vállalkozásoknak lehetőségük lesz havi előfizetési díjért cserébe céges szolgáltatásként is megrendelni a webes megoldásokat a Microsoft Online Services-en keresztül, valamint a nagyobb cégek mennyiségi licenc konstrukcióban is hozzájuthatnak az Office Web Application csomaghoz, saját szerverükön futtatva az alkalmazásokat. A Word, Excel, PowerPoint és OneNote alkalmazások böngészőben futtatható verziói körülbelül az Office 2010 irodai programcsomaggal egy időben jelenhetnek meg (iparági pletykák szerint körülbelül jövő év májusában, júniusában).

 

office_better.jpg


Office ötletbörze

A Microsoft e mellett elindította felhasználói számára a MakeOfficeBetter.com weboldalt, ahol arra vár ötleteket, hogy miként lehetne az irodai programcsomagot jobbá tenni. Jelenleg az oldal látogatói szerint magasan az Outlook jobb HTML támogatása vezet, de például népszerűnek számít a szalag száműzése is. Vagyis ha valaki szeretne beleszólni az Office 2010, vagy a webes Office fejlődésébe - például a Chrome és Opera támogatásért - bátran szavazzon az oldalon!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.