Hirdetés
. Hirdetés

Intel: év végére itt a Sandy Bridge processzor-generáció

|

Először laptop és asztali számítógépekbe szánt változatban készül el a Nehalem utódja, teljesen 32 nanométeres technológiával.

Hirdetés

Az Intel mikroprocesszorok következő generációja lesz a Sandy Bridge, amely az év végére gyártásba is kerül, az első köré épített noteszgépek és asztali számítógépek pedig várhatóan 2011. elejére kerülnek forgalomba.



Moore törvénye és az Intelnél Tick-Tock néven emlegetett fejlesztési ütemterv jegyében a mai Nehalem (és Westmere) platformokat váltja le a Sandy Bridge. A Nehalem utódja teljesen új architektúrára épül és 32 nanométeres technológiával az egész, az integrált GMCH is (CPU-val közös lapkára integrált grafikus- és memóriavezérlő). Az integrált vezérlő a 2010-es évben piacra dobott Core i3 és Core i5 processzorokban debütált és ezekben is jobb teljesítményt hozott, mint amit az Intel integrált grafikus lapkáitól megszokhattunk.

David Perlmutter, az Intel chip architektúra csoport vezetője a pekingi IDF-en, kedden egy interjúban elmondta, hogy először a laptop és asztali változatok kerülnek majd piacra és csak később készülnek el a szerverekbe szánt modellek. Konkrét időpontot nem ígért az első Sandy Bridge alapú gépek megjelenésére.

 

 


Az új lapkacsalád az Intel magas K együtthatójú mikrotranzisztorainak második generációjára épül, 32 nanométeres technológiával. A Sandy Bridge tartalmazza a processzormagokat, a memóriavezérlőt, a gyorsítótár alrendszert és az Intel hatodik generációs grafikus processzormagját egyetlen lapkán.

 

 

Ez a lapka lesz az első, mely tartalmazza az Intel Advanced Vector Extension utasításkészletét, melyet az olyan számításigényes feladatok végrehajtására fejlesztettek ki, mint video-, kép- és hangfeldolgozás, javított szín- és képtisztasággal. Szintén magában foglalja az Intel AES New Instructions (AES-NI) készletet, mellyel felgyorsítható az adatok titkosítása és dekódolása.
A Sandy Bridge a Nehalem utódjaként lép színre, mely az első olyan processzor generáció volt, mely az Intel magas K együtthatójú mikrotranzisztoraira épült. Eddig mintegy 400 millió 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott Nehalem processzort szállított le az Intel, ezt Perlmutter mondta el az IDF-en tartott beszédjében. A ma mind népszerűbb Intel Core i3, i5 és i7 noteszgépek és asztali konfigurációk is a Nehalem technológia köré épülnek, mellyel az előző generációhoz képest kétszeres teljesíményt ígért a gyártó.
Természetesen a Sandy Bridge még egyáltalán nem a végállomás, az Intel már most tervezi Ivy Bridge kódnevű következő generációs processzorlapkáit, melyeket 22 nanométeres technológiával állít majd elő, várhatóan 2011. végére.

Az AMD - az Intel legnagyobb riválisa - ugyanakkor kezdi meg új, Fusion lapkáinak szállítását, mint amikorra a Sandy Bridge színre lépése várható. Az AMD Fusion is egyazon lapkán tartalmazza a CPU-t és a grafikus lapkát, mely gyorsabbá és energiahatékonyabbá teszi elődeihez képest. A Fusiont 32 nanométeres technológiával gyártják majd.

Az Intel mint a világ legnagyobb chip gyártója, 2009 negyedik negyedévében a globális processzor piac 80,5 százalékát szállította az IDC adatai szerint, míg az AMD 19,4 százalékot produkált.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.