Hirdetés
. Hirdetés

Intelligenssé váló hálózatok

|

Negyed évszázad nem kevés idő, főleg nem az IT-ban. Cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hova fejlődhet 25 év alatt a számítástechnika.

Hirdetés

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a számítógépek, hálózatok és tárolórendszerek a mostaninál több ezerszer gyorsabb működésre képesek. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol ennek köszönhetően a sci-fi történetek, jövőbeli kütyük valósággá válnak. A Network World megtette ezt, a következő 25 nap során pedig közreadjuk, mire jutottak a jövőt illetően. Szó lesz az optikai processzorokról, a kvantumszámítógépekről, a szuperszámítógépek teljesítményével vetekedő okostelefonokról, hogy csak néhány példát említsünk.

Egy tényező azonban minden vizsgált eszköz és szolgáltatás esetében azonos. A technológia elképesztő tempóban fejlődik, a változások pedig nagyon gyorsan, minden korábbinál nagyobb tempóban következnek be. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekeres időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

utp kábel lan hálózat
utp kábel lan hálózat

Inteligens(ebb) hálózatok
Múltkori cikkünkben említettük, hogy a jövőkutatók szerint két évtized múlva az átlag internetező saját otthonában is már terabites hálózati hozzáféréssel rendelkezik. Ugyanakkor önmagában a sebesség még nem minden -egyfajta „hálózati intelligenciára" is szükség van, ami a felhasználói tevékenységtől függően optimalizálja a hálózati erőforrások használatát. 2036 helyi hálózatai „kitalálják", mikor érdemes LAN kapcsolaton keresztül, például Wi-Fin elérni a keresett tartalmakat, és mikor WAN kapcsolatra hagyatkozni.

„Telefonjaink maguk döntik el, hogy helyileg próbálják meg teljesíteni a felhasználó lekéréseit, vagy az internethez forduljanak." - állítja Donald Newell, az AMD szerverüzletágáért felelős műszaki igazgatója - „Ma, ha küldeni szeretnék a feleségemnek valamit, e-mailen keresztül teszem. Még akkor is, ha egymás mellett ülünk, az e-mail végigjárja az internetszolgáltatómon keresztül az utat a Google Mail szerveréig, majd onnan vissza."

Newell rámutatott, hogy sokkal ésszerűbb lenne ilyen helyzetben a helyi Wi-Fi kapcsolat használata, illetve ezen keresztül az e-mail közvetlen elküldése egyik számítógépről a másikra. Ez a fajta „hálózati intelligencia" már több területen születőben van (gondoljunk például az „intelligens mérőórákra" az elektromos hálózatban), így a szakember szerint az IP alapú rendszerekben nem is kell majd negyed évszázadot várni általános elterjedéséig.

„Képesek vagyunk eldönteni, hogy a rendelkezésre álló vezetékmentes hálózati technológiák közül melyik, adott igényeinkhez leginkább illeszkedő rendszert használjuk." - igazolta a fenti állítás igazát Marek Rusinkiewicz, a Telcrodia kutatási részlegének alelnöke - „Kutatólaboratóriumainkban már most is be tudjuk mutatni, hogyan lehet egy mobiltelefonos hálózatról megkezdett kommunikációs folyamatot folytatni Wi-Fire vagy WiMaxra való áttérés során. Különböző optimalizálási kritériumoknak tudunk megfelelni, például a szükséges sávszélességet egy program igényeihez igazodóan választjuk meg, vagy pedig törekszünk a legolcsóbb kapcsolat alkalmazására. Ennek a folyamatnak zökkenőmentesen kell zajlania, a felhasználónak semmit sem kell „kézileg" átállítania a hálózatok közötti lépkedés során."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.