Hirdetés
. Hirdetés

Internet mikrohullámú hálózaton

|

A mikrohullámú hálózatok előnyeiről beszélt budapesti sajtótájékoztatóján az 1997-ben alakult ACE Telekom. A cég Budapesten üzemeltet mikrohullámú hálózatot.

Hirdetés

A mikrohullámú technológia rugalmasabb és olcsóbb megoldást jelent a csak vezetékes megoldásokkal szemben - ismertette Farmosi Attila, az ACE Telekom ügyvezető igazgatója. Az összeköttetés hamar létrehozható, a telepítés nem igényel semmilyen meglévő infrastruktúrát. Az időjárás a tévhittel ellentétben nem befolyásolja a technológia működését, ami maximálisan jelenleg 366 Mbit/s sebességet is tud nyújtani. Azonban a kapcsolat működéséhez optikai rálátás szükséges az adóra.

A mikrohullámú technológia számára a 2,4-38 GHz-es tartomány használhatják a szolgáltatók, amelyek közül a 2,4 és 5 GHz-es frekvenciák használhatók szabadon - ismertette Strelisky Ádám, az ACE Telekom másik ügyvezető igazgatója. A frekvenciák nyitása az EU szabályozása szerint történik. A frekvenciáért éves bérleti díjat kell fizetnie a szolgáltatónak. A frekvenciát adott területen használhatja exkluzívan a cég, a szabályozó Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság biztosítja, hogy a szolgáltató szabadon, gondtalanul használhassa. A szabad frekvenciák közül a 2,4 GHz-es sáv rendkívül telített, ezért az ACE Telekom ezt a frekvenciát nem is használja.

A technológia lényegéből adódóan minél magasabb a frekvencia annál nagyobb sávszélesség vihető át, ám annál kisebb a hatótávolság és annál fejlettebb és újabb, nagyobb kapcsoló kapacitású berendezés szükséges. Farmosi Attila szerint a sávszélességi igények folyamatos növekedésével a jövőt a magasabb frekvenciák a 60-80 GHz közötti tartomány megnyitásában látják.

A szolgáltató Budapesten 104 bázisállomással, több mint 3000 mikrohullámú kapcsolatot biztosít, 116 kilométernyi optikai gerinchálózattal, 31 darab elsődleges bázisállomással. A hálózatot rövid rádiós szakaszokkal építettek ki, maximum 8 kilométerre vannak egymástól a bázisállomások. A hosszú távú tervekben szerepel a Budapest határain kívülre való terjeszkedés 30-40 kilométeres sávokban.

Az 50 Mbit/s sebességig 5 GHz-es frekvencián szolgáltatnak, 8-10 Mbit/s előfizetés jellemző az ügyfeleiknél. Nagyobb sávszélesség esetén fizetős frekvenciát a 13-38 GHz-es tartományból használnak, ilyenkor 100-366 Mbit/s sebességet tudnak biztosítani. Backupként egy tartalék ADSL kapcsolatot építettek ki, így tudják biztosítani esetleges energiakiesés esetén a 99 százalékos rendelkezésre állást.

Az 1997 óta létező ACE Telekom 2010-ben 494 millió forintos árbevételt mellett nyereségesen működik, a foglalkoztatottak létszáma 40 fő volt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.