Hirdetés
. Hirdetés

Internetes drónt tesztel a Facebook

|

A napelemes repülők hónapokig le se szállnak, és olcsó nettel látják el a távoli régiókat. 2016-ban kezdődnek a próbarepülések.

Hirdetés

A Facebook 2016-ban elkezdi napenergiával működő internetes drónjának tesztelését, jelentette be Mark Zuckerberg a barcelonai Mobile World Congress-szen.

Az Aquila szárnyfesztávolsága megegyezik egy Boeing 737-esével, súlya azonban csak egy autóé. Szárnyait napelemes panelek borítják, amelyek elegendő energiát szolgáltatnak ahhoz, hogy a gép 3-6 hónapon át folyamatosan 18-27 kilométeres magasságban lebegjen.

A drón a Facebook válasza arra a problémára, hogy a világ jelentős része nem jut olcsó, szélessávú internethez. Zuckerberg szerint az ötlet egyszerű: ahol túl drága kiépíteni az infastruktúrát, odaküldik a gépeket, és lesugározzák róluk az internetet. A Facebook tavaly júniusban jelentette be a projektet, és azóta a repülő, illetve a drónokat összeköző lézerkommunikációs rendszer tökéletesítésén dolgozott.  A mérnökök egyelőre egy kicsinyített modellt röptetnek, de nemsokára levegőbe emelkedik a valós méretű drón is.

Hasonló megoldáson dolgozik egyébként a Google is, csak ők drónok helyett nagyméretű léggömbökről tervezik továbbítani az olcsó netet.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.