Hirdetés
. Hirdetés

Internetkorlátozás Európa utolsó diktatúrájában

|

"Miért is nézeget külföldi weboldalakat?!"

Hirdetés

Alexander Lukasenko, Fehéroroszország
Alexander Lukasenko, Fehéroroszország

Fehéroroszországot (Belorussziát) sokan hívják ma az öreg kontinens utolsó diktatúrájának. Noha amíg emberek élnek Európában, az utolsó kitétel sosem vehető biztosra, az tény, hogy a Lengyelország és Oroszország közé beékelődött államban korántsem mennek úgy a dolgok, ahogy kellene. A (kommunista) szombat során például az állampolgároknak „önként" kell közmunkát vállalniuk, melynek fejében ugyan kapnak fizetést, de azt szintén „önként" fel kell ajánlaniuk a helyi önkormányzatok számára.

Hasonló esetek sorával lehetne előállni, miért más nagyon az élet Fehéroroszországban, de egyet, már csak aktualitása miatt is érdemes külön kiemelni. A helyi törvénykezés olyan rendeletet fogadott el, melynek január 6-i hatályba lépését követően a helyieket - beleértve az országban tartózkodó külföldieket is - jelentősen korlátozza az internet nemzetközi részének használatát illetően. A Belorussziából indított tranzakciókat tiltja le az Alexander Lukasenko (képünkön) vezette - egyébként devizahiánytól szenvedő - rezsim. Tehát a hét végétől az olyan oldalak felé irányuló valutamozgás, mint például az Amazon, illegális lesz, a törvénynek eleget nem tevő helyi szolgáltatók pedig perelhetővé válnak.

A december 21-én kihirdetett - szerencsére nem visszamenőleges hatályú - törvény megköveteli minden cég és egyéni vállalkozó esetében, hogy kizárólag helyi domaineket használjon online szolgáltatások nyújtásához. Vagyis egy (fehér)orosz nyelvű, helyi tulajdonú oldal más országból való hostolását sem teszi lehetővé. Végezetül tiltja az e-mailszolgáltatások külföldi pontokról történő nyújtását is. Azt nem tudni, hogy a korlátozás egyet jelent-e a nagy nemzetközi elektronikus levelezést kínáló lehetőségek (Gmail, Yahoo Mail stb.) elérhetetlenné tételével, de minden bizonnyal tiltólistára kerülnek ezek is, állítja a Washingtonban található Kongresszusi Törvényi Könyvtár online kiadása, a Global Legal Monitor.

Fehéroroszország
Fehéroroszország

Nem ez az első lépés a helyi internetezők korlátozására: a korábban a Szovjetunió részeként létezett állam egész Európában ismert diktatórikus módszereiről, kínaira hasonlító online cenzúrájáról és a sajtószabadság hiányáról. Ennek megfelelően összehangolta az egyes állami szervek (adóhatóság, rendőrség, titkosrendőrség) munkáját, akik minden jogosítványt a magukénak tudhatnak a fent ismertetett rendelkezés betűjének betartatására. Például törvény adta lehetőségük megbírságolni és bezáratni az olyan internetkávézókat, melyekben a felhasználók külföldi site-okat keresnek fel anélkül, hogy ezeket az ügyfeleket a szolgáltatást nyújtó vállalkozás pontosan beazonosítaná, tevékenységüket rögzítené és jelentené a hatóságok felé.

A regisztrálás egyébként is a fehérorosz (az eddigiekből is látható módon paranoid) rezsim vesszőparipája: az országban - hivatalosan - nem lehet semmilyen olyan kommunikációs eszközt használni, amely ne esett volna át egy központi azonosításon. Lehet ez mobiltelefon, laptop, router vagy bármi egyéb, olvasható az újságírókat összefogó nemzetközi szervezet, a Reporters Without Borders beszámolójában. A nyilvános helyekről történő internetes bejelentkezések adatait pedig egy évig meg kell tartani (az adattároló megoldásokat kínáló helyi cégek nagy örömére).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.