Hirdetés
. Hirdetés

Internetváros az Amazonas mellett

|

Az Intel brazil oktatási intézményekkel és vállalatokkal együttműködve már meg is építette első WiMax tornyát az Amazonas-medence egyik szigetén.

Hirdetés

Az Amazonas-medencében egyik szigetén elterülő, 114 ezer lakosú Parintins meglehetős elszigeteltségének látványosan vége szakad, ha kiépül a könnyen hozzáférhető szélessávú hálózat. A nagy hatósugarú, vezeték nélküli technológiát képviselő első WiMax torony iskolákat, kórházakat, közösségi házakat és az egyetemet kapcsolja össze. Ricardo Carreon, az Intel latin-amerikai regionális igazgatója szerint az intézmények számára eddig csak a régi betárcsázós megoldások álltak rendelkezésre.

A WiMax hálózatok részleges megoldást jelenthetnek Brazília belső vidékei, valamint világszerte a hasonló földrajzi (és gazdasági) elszigeteltségben lévő vidékek számára. A Parintins-beli kórházak előtt például megnyitja a távdiagnózis és a távolsági betegápolás lehetőségeit; Carreon elmondta, hogy eddig a specialistákkal való konzultáció csak a 15 órányi hajóútra fekvő Sao Paolóban volt elképzelhető. A forráshiányokkal küzdő országokban a gyakran kedvezőtlen természeti környezetet is figyelembe véve viszont körülményes és megfizethetetlen a sokezer kilométernyi kábel lefektetése.

Az új projekt nagy segítségére lehet nemcsak Parintins városának, de az Intelnek is a technológiára irányuló figyelem felkeltésében és a WiMax népszerűsítésében. A rohamosan fejlődő brazil gazdaság egyébként is csábító piacot jelent a különböző IT cégek számára, a WiMaxnek pedig minden lehetőséget meg kell ragadnia, ha fel akarja venni a versenyt például a Wi-Fi szabvánnyal. Sokfelé a rivális technológiák már minimum telepítési fázisban vannak, míg a WiMax lemaradásban van a széleskörű bevezetést illetően. Az Amazonas-medencében felállított torony átadásán megjelent Craig Barrett, az Intel elnöke is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.