Hirdetés
. Hirdetés

iPod-guruval erősít a Palm

|

A Palm vezérigazgatója nemrég lekicsinylően nyilatkozott az Apple iPhone-járól, a jelek szerint azonban komolyan veszi riválisát.

Hirdetés

"Az iPhone nem más, mint egy rendkívül fejlett médialejátszó, amivel történetesen telefonálni is lehet" - fogalmazott néhány hete Ed Colligan, a Palm vezérigazgatója. Colligan önbizalma mégsem nyugodhat a legszilárdabb alapokon - a New York Times híradása szerint a Palm Paul Mercert, az Apple korábbi parterét kérte fel a vállalat új termékvonalának kidolgozására. Mercer neve még 2001-ből, a Pixo tervezőház kapcsán lehet ismerős: az első iPod készülékhez a Pixo tervezte az operációs rendszert, a szoftverrétegeket és a hardverintegrációt, bár szerepét az Apple sohasem ismerte el hivatalosan.

Mercer 1987-től hosszú éveket töltött az Apple-nél, nevéhaz kapcsolódik például a System 7 és a Newton rendszer. A Pixo már a múlté, a szakember azonban továbbra is ezen a területen dogozik - legutóbb a Samsung Z5 MP3-lejátszójának elkészítésében vett részt, most pedig jelenlegi cége, az Inventor két munkatársával együtt igazol a Palmhoz. A The Register arról tudósít, hogy a projektben részt vesz Jeff Hawkins, a Palm alapítója is, akinek Numenta nevű vállalata HTM memóriakomponensekkel foglalkozik.

paulmercer.jpg
Paul Mercer és terjedelmes gyűjteményének néhány darabja

A Palm PDA-kínálatát 2005 óta nem frissítette számottevően, LifeDrive nevű termékkategóriája pedig messze nem hozta a tőle elvárt eredményt. A vállalthelyzetének megítélése az elemzők körében meglehetősen vegyes: igaz ugyan, hogy a cég jelenleg jól teljesít, ám sokan vannak, akik ennek ellnére nem látják a továbblépés lehetőségét. A Wall Streeten még az a pletyka is felbukkant, hogy eladnák a Palmot (ennek hatására némileg fel is emelkedett a vállalat részvényeinek árfolyama). Külön érdekesség, hogy az állítólagos kérők között előkelő helyen szerepelt az Apple is. A jelek szerint a hír kacsa volt, és a forráshiánnyal küzdő Palm elérkezettnek látja az időt, hogy új, sokkal célzottabb és átgondoltabb termékkel hódítsa vissza a piacot.

Ed Colligan még februárban úgy nyilatkozott, hogy a Treo okostelefonok 90 százalékban ugyanazt nyújtják, mint az iPhone, csakhogy sokkal olcsóbban. Az Apple válasza nem késett sokáig (őket egyébként sem úgy ismerjük, mint akik bármilyen békát hajlandóak lennének lenyelni): Tim Cook műveleti igazgató a Goldman Sachs technológiai konferencián kifejtette, hogy az iPhone olyan, eddig soha nem látott szolgáltatásokat kínál a vásárlóknak, amelyekért azok boldogan kifizetik az 5-600 dolláros vételárat. Cook szerint a nyílt technológiákat alkalmazó készülékek fabatkát sem érnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.