Hirdetés
. Hirdetés

IPv6 világnapot hirdetett a Google

|

Napokon belül elfogyhatnak az IPv4 címek. Az átállást sürgetők június 8-át IPv6 világnappá nyilvánították.

Hirdetés

A NetCore mérései alapján 22 nap múlva, 2011. február 11-én elfogyhatnak a jelenleg használatos IPv4 azonosítók, és ha ez bekövetkezik, akkor fennakadás lehet a világháló működésében. Egyes szoftver és hardver termékek ugyanis még nincsenek felkészítve a széleskörűbb címzést biztosító IPv6 kezelésére. Így esetükben hirtelen gondot jelenthet majd a 128 bites értékek kezelése, mivel csak a 32 bites IP-címeket ismerik.

 



A problémát az okozza, hogy a világháló születésének a pillanatában senki sem hitte, hogy az rövid idő alatt olyan hatalmasra nő, mint amilyen napjainkban. Ez az IP-címek kiosztásánál jelent problémát, hiszen minden internetre kapcsolt eszköz rendelkezik egy egyedi azonosítóval, amellyel a számítógépek képesek elérni egymást. Márpedig ezen egyedi címek hamarosan elfogynak, hiszen a mérnökök anno úgy gondolkodtak, hogy elég lesz 232 egyéni azonosító, ami körülbelül 4 milliárd IP cím kiosztását teszi lehetővé. Az idő viszont rájuk cáfolt.

Megoldást az IPv6 szabvány jelentheti, amely már 2128 hálózati cím kiosztását teszi lehetővé, így biztosítva azt, hogy soha ne fogyhassanak el az egyedi azonosítók (mai feltételezéseink szerint). A gond csak az, hogy az internetszolgáltatók (ISP) jelentős része minden figyelmeztetés ellenére még nem kezdett el áttérni az IPv6-ra.

IPv6 világnap

A Google oldalaira például - a keresőcég adatai szerint - jelenleg csak az internetfelhasználók 0,2 százaléka jut el az IPv6 címzésen keresztül. Az alacsony részarány miatt a Google, a Facebook, a Yahoo, valamint az Akamai összefogott, és IPv6 világnappá nyilvánították 2011. június 8-át, amikor élesben fogják tesztelni az újfajta címzést.

 

 



"Valójában csak annyi fog történni, hogy a fenti weboldalak ki fogják tárni az IPv6-os bejárati ajtajaikat. Így az érintett szolgáltatások látogatói IPv6-on keresztül látogathatják  meg az oldalakat, úgy hogy ehhez semmi speciális beállítást nem kell majd eszközölniük" - mondta Leslie Daigle, az Internetszolgáltatók Tanácsának vezetője az InternetNews.com kérdésére.

Elmondása alapján nem kell attól tartani, hogy IPv4 címzésen keresztül elérhetetlennek lesznek majd az oldalak a jeles napon, mivel a régimódi címzést nem fogják letiltani. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne kellene megnövekedett IPv6 forgalomra számítani. Napjainkban sok rendszer képes ugyanis támogatni az IPv6-ot, amelyre automatikusan átváltanak, amint az lehetséges. Tehát az adott webszolgáltatások így is megnövekedett forgalomra számíthatnak majd az újfajta címzésen keresztül.
 
"A jó hír az, hogy az internetezőknek semmit sem kell tenniük az IPv6 világnapra való felkészüléshez. Jelen méréseink alapján többségük (99,95 százalék) az égvilágon semmit sem fog érzékelni. Habár kevés esetben előfordulhat, hogy néhány felhasználónál a rosszul konfigurált hálózati eszközök miatt kapcsolódási problémák léphetnek majd fel"
- vélte Lorenzo Colitti, a Google hálózati mérnöke.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.