Hirdetés
. Hirdetés

Iroda a webről

|

Levelezés, csoportmunka, videomegosztás, adattárolás - szolgáltatásként, mobilhálózaton keresztül, a felhőből.

Hirdetés

Ma ott tartunk, hogy már a mobilhálózatokon is szélessávon lehet internetezni. Az infrastruktúra tehát adott, a következő lépés, hogy a hálózatra különféle értéknövelt szolgáltatások épüljenek rá. Figyelemre méltó adat, hogy a cégek IT-költségvetésének 53 százalékát az infrastruktúra fenntartása teszi ki. A meglévő alkalmazások karbantartása 36 százalékot emészt fel, és így az új alkalmazások fejlesztésére mindössze 11 százalék jut (forrás: Microsoft). Ezek alapján megfontolandó, hogy egy vállalat – ímmár a mobilhálózat adta lehetőségeket is kihasználva – ne saját IT-infrastruktúra kiépítésében gondolkozzon, hanem a felhőből, szolgáltatásként vegye igénybe a működéséhez szükséges szoftvereket – fogalmazott Klausz Ferenc, a Telenor vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

A Telenor – a CE-On-Demand hátterével – négy értéknövelt szolgáltatást kínál a felhőből a hazai kis- és középvállalatoknak. A Microsoft alapú megoldások a következők: levelezés, csoportmunka, videomegosztás, adattárolás. Szolgáltatásról lévén szó elmarad az egyszeri beruházási költség, továbbá a Webiroda az igények szerint rugalmasan bővíthető, szűkíthető. Az adattovábbítás titkosított csatornákon folyik. A számítások szerint a szolgáltatásokkal a cégek akár 35-65 százalékkal is csökkenthetik korábbi IT-költségeiket. Jelenleg a Telenor üzleti ügyfelektől származó bevételeinek 3 százalékát teszik ki az értéknövelt szolgáltatások. A várakozások szerint 2 éven belül ez az arány megkétszereződik.

Az IDC adatai szerint 2010-ben Magyarországon a hosting és a felhőszolgáltatások piaca 11 milliárd forint volt. Ebből a felhőszolgáltatásokra 1,6 milliárd forint jutott; ez utóbbin belül az Saas (software as a service) 80 százalékkal képviseltette magát. A várakozások szerint az alkalmazásszolgáltatások piaca Kelet-Európában is dinamikusan nő.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.