Hirdetés
. Hirdetés

IT-vállalatok az USA "legzöldebb" cégei között

|

A Newsweek tavaly elsőként tette közzé az amerikai nagyvállalatok környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével kidolgozott ötszázas rangsorát. A vezető kutatócégek közreműködésével összeállított Green Ranking élmezőnyében feltűnően sok IT-vállalat képviselteti magát.

Hirdetés

A környezetszennyezés kérdése az utóbbi években a nemzetközi tudományos és gazdasági polémia egyik központi témájává vált. A kutatók egyetértenek abban, hogy a kőolajszármazékokra épülő ipar tevékenysége nyomán felszabaduló üvegházhatású gázok nagymértékben hozzájárulnak a klímaváltozáshoz.

Az ipari termelés fejlődése és a fogyasztás növekedése produkálta impozáns gazdasági mutatókhoz képest sokáig "elhanyagolható externáliaként" számon tartott környezetszennyezés mára világszerte komoly társadalmi kérdéssé, a civil szervezetek által megfogalmazott közös ügyünkké vált.

S mint ilyen - ahogy azt a tavaly decemberi koppenhágai klímacsúcs megrendezése is bizonyítja - rövid idő alatt a választási küzdelmeket is komolyan befolyásoló politikai slágertémává konvertálódott.

Az IT-cégek kiemelkedően környezettudatosak

A Newsweek tavaly a befolyásos gazdasági orgánumok közül elsőként készítette el az ötszáz legnagyobb amerikai vállalatot környezettudatosságuk és fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségük alapján rangsoroló listáját. A Green Rankings élmezőnyében főként informatikai vállalatok szerepelnek.

A hetilap újságírói neves kutatócégek - mint a KLD Research & Analytics, a Trucost és a CorporateRegister.com - munkatársaival dolgoztak együtt a rangsor felállításán. A szakemberek olyan osztályozási rendszert igyekeztek kidolgozni, amely alkalmas a különböző profilú cégek objektív összehasonlítására. Az értékelésben kiemelt szerepet játszottak az olyan iparág-semleges szempontok, mint a szervezetek környezetvédelmi tevékenysége, stratégiája és elismertsége.

Az IT-vállalatok élen járnak a környezettudatosságban.

Az olyan vállalatok esetében, amelyek nem, vagy csak hiányosan teszik közzé a károsanyag-kibocsátásukkal kapcsolatos adatokat, a Newsweek elemzői a Trucost által kidolgozott, széles körben elismert számítási rendszer alapján becsülték meg az adatokat. "A kutatás elkészítésének egyik legfontosabb célja az volt, hogy rávegyük a vállalatokat működésük átláthatóbbá tételére" - nyilatkozta a projekt kapcsán Thomas Kuh, a KLD ügyvezetője.

EMI-nensek

A Newsweek listájának első száz helyén számos olyan vállalat szerepel, amelyeket a fenntartható fejlődés élharcosaiként tartanak számon a szakemberek - köztük feltűnően sok informatikai cég. A negyedik helyezett Intel például a vállalat környezetvédelmi célkitűzéseinek teljesítéséhez köti a munkatársai éves prémiumának kifizetését; a 79. Google a megújuló energiaforrások alkalmazását favorizálja, és elektromos meghajtású autókkal látja el a munkavállalóit.

A Newsweek listájának megtisztelő első helyét is egy IT-óriás, a Hewlett-Packard (HP) foglalja el. A cég jelentősen csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, és elsőként tette közzé az ellátási láncával kapcsolatos vonatkozó adatokat. A HP a termékeiben található mérgező anyagok arányának csökkentéséért is jelentős erőfeszítéseket tett az elmúlt években.

A második helyezett Dell a megújuló energiaforrások negyedik legnagyobb felhasználója az Egyesült Államokban; főhadiszállásának energiaellátását száz százalékban megújuló forrásokból fedezi. A cég huszonöt százalékkal csökkentette laptopjai és munkaállomásai energiafelhasználását; piacvezető a technológiai újrahasznosítás terén.

A negyedik helyezett Intel az Egyesült Államok legnagyobb megújuló-energiafelhasználója vállalati szinten: szükségleteinek 46 százalékát ilyen forrásokból fedezi. A cég termékei fejlesztése során is kiemelten fontos szempontként kezeli az energiatakarékosságot; a hulladéktermelés és a gyártás során keletkező méreganyagok arányának csökkentése terén messze megelőzi piaci konkurenseit.

Az ötödikként rangsorolt IBM 1971-ben vezette be saját környezetvédelmi politikáját, amelynek keretében valamennyi új munkavállalójának "környezettudatossági tréningeken" kell részt vennie. A számítógépgyártó az egyetlen olyan vállalat, amely két alkalommal is elnyerte az Egyesült Államok környezetvédelmi hatóságának (EPA) elismerését, amiért hatékonyan hozzájárult a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. A cég meghatározó szerepet játszott abban a sikeres kísérleti programban is, amelynek keretében a közlekedés átszervezésén és a torlódások csökkentésén keresztül negyven százalékkal csökkentették a svéd főváros belső kerületeiben károsanyag-kibocsátását.

A lista tizenkettedik helyén álló Cisco 2008-ban száz százalékban megújuló forrásokból elégítette ki Franciaországban, Németországban, Írországban, Hollandiában, Olaszországban és az Egyesült Királyságban található képviseletei energiaigényét. Európai tevékenységének energiafelhasználását közel nyolcvan, az Egyesült Államokbeliekének 32 százalékát "zöld forrásokból" fedezte.

Az Oracle által idén januárban felvásárolt Sun Microsystems-t 2009-ben az Egyesült Államok tizennegyedik leginkább környezettudatos cégeként tartották számon. A vállalat valamennyi beszállítójától megkövetelte, hogy környezeti menedzsment-akkreditációval rendelkezzen, és jelentősen csökkentette az adatközpont-megoldásaiban használt szerverek energiaigényét.

A tizenhetedik Advanced Micro Devices (AMD) célja 2006 és 2010 között ötven százalékkal csökkentette az általa termelt üvegházhatású gázok kibocsátását. A cég a káros fluorid-kibocsátását is hasonló arányban tervezi csökkenteni, azáltal, hogy átszervezi a chipjeinél használt szilikonlapok gyártását. Az AMD 2009-ben mutatta be halogénmentesített termékeit, amelyeket a közeljövőben grafitmentesített vonalak követhetnek.

A harmincegyedik helyezett Microsoft azzal vívta ki magának az elismerést, hogy csatlakozott egy, a számítástechnikai megoldások növekvő energiaigényét visszafogni kívánó vállalati kezdeményezéshez. A Windows legújabb verziójának jelentősen visszafogták az energiafelhasználását; a cég olyan termékeket mutatott be, amelyek segítségével a felhasználók folyamatosan mérhetik és csökkenthetik az általuk termelt üvegházhatású gázok kibocsátásának arányát.

A hetvenkilencedik helyen álló Google is azon van, hogy mind nagyobb arányban megújuló energiaforrásokból fedezze szerverei energiaigényét. Az innovatív felfogásáról ismert cég elektromos járművekkel látta el munkavállalóit; igaz a szennyezőanyag-kibocsátásáról szóló adatokat még nem publikálta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.