Hirdetés
. Hirdetés

Itanium-botrány: a HP beperelte az Oracle-t

|

A HP beperelte az Oracle-t, amiért az nem támogatja tovább az Intel Itanium processzoraira írt szoftverek fejlesztéseit. Az alperes szerint a cég megpróbálja félrevezetni az ügyfeleit.

Hirdetés

Léo Apotheker, a HP Vezérigazgatója
Léo Apotheker, a HP Vezérigazgatója

A Hewlett-Packard (HP) szerdán jelentette be, hogy pert indít az Oracle ellen. A jogi lépés oka, hogy a szoftvergyártó úgy döntött, felhagy az Intel Itanium chipjeire írt programok fejlesztésével. A döntés rendkívül érzékenyen érinti a HP-t: a cég egyik high-end szervervonala éppen ezekre a processzorokra épül.

Az Oracle március 22-én jelentette be, hogy felhagy az Itanium-alapú fejlesztésekkel. A HP múlt héten kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a vállalat ezzel megszegte a nekik és közel 140 ezer közös ügyfelüknek tett „jogilag kötelező érvényű" ígéretét.

A HP szerint az Oracle döntésének célja, hogy törvénytelen eszközökkel kényszerítsék rá az ügyfeleket arra, hogy az általuk forgalmazott eszközökre cseréljék le meglévő Itanium-alapú szervereiket.

A cég szerdán, a bejelentéssel egy időben nyújtotta be keresetét a Santa Clarában székelő kaliforniai legfelsőbb bírósághoz. Jogászaik szeretnék elérni, hogy az Oracle visszavonja korábbi döntését; álláspontjuk szerint a szoftvercég „törvényesen kötelezhető" az Itanium-fejlesztések folytatására.

Az Oracle szerint a HP vádjai megalapozatlanok. A cég azonnal kommunikációs ellentámadást indított; szerintük a HP szeptemberben annak ellenére próbálta rávenni őket a további fejlesztésekkel lkapcsolatos szerződéses kötelezettségvállalásra, hogy akkor már tudták, az Intel az Itanium termékvonal megszüntetését tervezi. „Úgy véljük, a HP azért kérte tőlünk az Itanium-fejlesztések folytatását, mert szeptemberben már tisztában voltak azzal, hogy az Intel nem tervezi a processzorcsalád további forgalmazását - és persze azzal is, hogyan befolyásolhatja ez a tény az Oracle fejlesztési politikáját" - írta közleményében az alperes.

Az Oracle állításait egyelőre cáfolni látszik, hogy az Intel mindeddig nem közölte, hogy felhagyna az Itanium-chipek fejlesztésével vagy forgalmazásával. „A HP továbbra is elkötelezett hosszú távú, a mission-critical szerverekre vonatkozó roadmapje és az Itanium processzorok mellett" - hangsúlyozta közleményében a HP.

Az Oracle érvelése szerint a HP megpróbálja félrevezetni az ügyfeleit. „A HP ezzel az alattomos és érdemtelen perrel csak azt fogja elérni, hogy az Intelnek a bíróságon kell majd beszámolnia az Itanium termékvonal megszüntetésével kapcsolatos terveiről" - írták közleményükben a cég jogászai.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.