Hirdetés
. Hirdetés

Itt a Cisco Cius táblagépe

|

Az új, 7 hüvelykes táblán Android fut és bár sokan egyértelműen az iPad kihívójának nevezik majd, de nem igazán az. Vállalati mobil munkásoknak szánják, videókonferenciára és felhő alkalmazások futtatására is alkalmas.

Hirdetés

A Cisco Systems tegnap leplezte le Las Vegasban táblagépét, a Ciust. Az eszközt a Cisco Live ügyféleseményen mutatta be John Chambers, a cég vezérigazgatója. Bemutatója során élő videókonferencia kapcsolatban állt a táblagép az Égei-tengeren állomásozó kutató tengeralattjáró legénységével. Olykor ugyan meg-megszakadt a hangösszeköttetés, de a videóátvitel teljesen stabil volt. Műholdas összeköttetésen át valósult meg a beszélgetés, ami egy kis késleltetés formájában volt érezhető.

 

 

Tábla és "videótelefon"

A Cius használható magában mint mobil eszköz, de van hozzá egy kézibeszélővel ellátott dokkoló is a kényelmesebb videókonferencia céljából. Közzétették a technikai jellemzőket is, ám az árról a bejelentés alkalmával nem esett szó.

 

 

A Cius mind 3G, mind 4G mobilhálózatokra képes kapcsolódni, természetesen Wi-Fi és Bluetooth adapter is található benne. 1,6 GHz-es Intel Atom processzorral szerelték fel és képes 720 soros HD videókat is lejátszani. Érintőképernyője és virtuális billentyűzete révén használhatjuk kézből, de asztalhoz ülve adott a Bluetooth 3.0 és USB 2.0 billentyűzet támogatás is. Adatainkat és alkalmazásainkat a beépített 32 gigabájtos flash memóriában vagy SDHC memóriakártyán tárolhatjuk és persze dolgozhatunk a felhőből is. Nem mellékes, hogy mint kliens, a Cius együtt használható a Cisco TelePresence megoldásaival, (digitális) zoom képes webkamerát is építettek bele. Mindössze alig több mint fél kilogrammot nyom az eszköz, de arról nem szól a részletes ismertető sem, hogy a nyolc cellás akkumulátorral, vagy anélkül.

Nem, nem iPad

Annyi már bizonyos a hírek alapján, hogy a Cius egy mobil munkaeszköz és gyökeresen tér el a vállalati használatrakorlátozottan alkalmas iPadtól. Kisebb képernyője és talán kevésbé kiforrott kezelőfelülete miatt nem lenne olyan mértékben a fogyasztók kedvence, mint az iPad, igaz, használata nincs egyetlen tartalomszolgáltató forráshoz kötve. Világa koránt sem olyan zárt tehát, mint az iPad-é, tekintet

tel a nyílt forrású Android operációs rendszerre, a beépített felhő alkalmazás kliensre és a Firefox böngészőre, ami ugyebár Flash kompatibilis. Adott a hozzáférés az Android Marketplace-hez, alkalmas bloggolásra, használható több azonnali üzenetküldő szolgáltatással és persze e-mailhez is.

A Cisco Cius jövő év első negyedében kerülhet kereskedelmi forgalomba. Ha tartja magát a Cisco a megjelenés ígért dátumához, akkor könnyen lehet, hogy mint az első vállalati felhő környezetben is használható táblagép szállítója (is) bekerül az IT történelembe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.