Hirdetés
. Hirdetés

Itt a vég? Kínai robotok

|

Ha már a rizs hazájában is felmerül a robotikára való átállás valós lehetősége, akkor végleg leáldozóban van az emberi munkaerő?

Hirdetés

Noha a folyamatosan növekvő bérek miatt már korántsem minden tekintetben Kína a legolcsóbb termelési központ (például a ruhaipari befektetések ma már nem ritkán Vietnamba irányulnak), kétségtelen, hogy a világ műhelye még mindig a Föld legnagyobb lakosságával bíró termelőország. A helyiek állítják elő az általunk használt eszközök javát; a futószalag mellett végzett munka ugyan korántsem kihívásokkal teli, kreatív feladat, de a mélyszegénység jellemezte vidéki léttel szemben még mindig egy jobb élet reményével kecsegteti a kínaiakat.

Ám az idők változnak. Az egyik legismertebb gyártó, a többek között az Apple-nek, a Sony-nak és a Sony-nak is beszállító, hazánkban is jelen levő Foxconn (illetve tulajdonosa, a Hon Hai Precision Industry Company) a múlt héten bejelentette, hogy olyan üzem létrehozásának tervezésébe vágott bele, mely robotokat gyártana. A tajvani Taichung Tudományos Parkba megálmodott, kutatással és fejlesztéssel foglalkozó központban tervezendő autonóm egységeket természetesen a gyártás szolgálatába állítaná a vállalat. Az elképzelés egyébként annyira előrehaladott állapotban van, hogy már meg is tartották az „Intelligent Automation R&D Facility" névre keresztelt létesítmény tervezett létrehozásának megünneplését.

Foxconn gyártósor
Foxconn gyártósor

Összeszerelés - még emberi munkaerővel

Ambiciózus a kezdeményezés: Terry Gou, a Hon Hai vezetője kijelentette, hogy a következő három év során nagyjából 1 millió robotot akarnak munkába állítani a Foxconn gyáraiban. Noha az nem derült ki, hogy milyen mértékű automatizációt szeretne megvalósítani a távol-keleti vállalat, az napvilágot látott, hogy erre szerte a világon sor kerülhet; azaz nem csak a kínai üzemekben cserélnék le az embereket gépekre. Erre közel negyedmilliárd dollárt (egészen pontosan 224 millió zöldhasút) szán a Hon Hai, ami, tekintve a feladat grandiózusságát, nem is tűnik olyan nagy összegnek.

Ro-bot-vi-lág
Nem csak az egyre növekvő bérek állnak a robotizálás hátterében; a Foxconnt különösen sújtja az emberi monotóniatűrés alacsony szintje. Amint arról többször (2010-ben és idén nyáron is) beszámoltunk, a vállalatnál „gyakran" vetnek véget életüknek az alkalmazottak, a túlhajszoltság, a kilátástalanság és a monoton munkavégzés miatt. Ezt ugyan a kínai cég több módon is megpróbálta orvosolni (például biztonsági szabályok életbe léptetésével és többszöri fizetésemeléssel), de a jelenség továbbra is létező probléma. Legalábbis addig, amíg saját akarattal bíró összeszerelő munkásokat alkalmaznak - a robotok viszonylag ritkán fordulnak saját maguk ellen (noha egy digitálisvírus-támadással valószínűleg komoly pusztítást lehetne majd okozni közöttük).

A Foxconn hivatalos álláspontja szerint magasabb szintű tevékenységeket akar alkalmazottaira bízni, olyan feladatokat, amelyek „túlmutatnak az alapvető összeszerelési munkán", olvasható a vállalat egy korábbi közleményében. Kérdés azonban, hogy a sok tízezernyi emberi munkaerő vajon átképezhető-e ekkora mértékben, és van-e szükség rájuk ilyen mennyiségben.

Ha bejön a távol-keletiek számítása, akkor az automatizálás fokozása nem csak az öngyilkossági rátát csökkentheti zéróra (vagy annak közelébe), de segíthet elkerülni az emberi hibákból eredő (bal)esetek zömét is - mindet nem, hiszen a robotokat emberek fogják programozni. Ráadásul a robotizált egységek kevesebb helyet igényelnek, hogy egy példát említsünk: nem kell néhány óránként rövid kitérőt tenniük az illemhelyiségbe. Ezáltal csökkenthetővé válik a jövőben építendő üzemek mérete, illetve a már meglévők helykihasználása javítható.

Végül a robotok különösebb lelkiismereti aggályok nélkül elvégezhetnek olyan, az emberi életre, egészségre veszélyes feladatokat, amiket napjainkban nem lehet végrehajtani a szabályozás miatt (vagy a helyi hatóságok szemet hunynak felette). Persze ennek feltétele, hogy igen precíz példányokat állítson hadrendbe a Foxconn - nem véletlen, hogy az okostelefon-összeszerelő üzemek többségében emberek végzik ezt a munkát. Az egyes alkatrészek megfelelő helyre ültetése a mechanika és automatika mai szintjének még komoly kihívást jelent, vélekedett Amy Tend, a piackutató Gartner egyik elemzője.

Ön szerint hogyan végződik a kínairobot-sztori? A helyiek is megtapasztalják, milyen az, amikor kiszervezik alóluk a munkát, vagy tényleg megindul egy komoly elmozdulás az emberiség történelmében a repetitív, monoton munkák irányából a kreatív feladatvégzés felé?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.