Hirdetés
. Hirdetés

Itt az AMD Radeon HD3850/70

|

Új gyártástechnológia, új grafikus mag, új élet az AMD-nél. Az új kártyák kiváló pozícióból vehetik fel a harcot az NVIDIA-val.

Hirdetés

Nemrégiben felröppentek a hírek, hogy a GeForce 8800GT-vel szinte egyidőben az AMD is új Radeon grafikus kártyát dob a piacra HD2950Pro néven. Időközben sokminden megváltozott, többek közt a kártya neve is, végül pedig kiderült, hogy a "vörösök" két új kártyával is készülnek - ezek végül a HD3850 és HD3870 számozást kapták. Az új típusjelzések nem a véletlennek köszönhetők, mivel - akárcsak a GeForce 8800GT esetében - egy régi-új lapka, az RV670 szolgál az új kártyák alapjául, ami a HD2900-ban ketyegő R600-hoz képest gyártástechnológiában és szolgáltatások szintjén már előrébb tart. A termékszámozásban az első szám a generációt, a második a termékcsaládot jelöli, emellett a legfontosabb változás az 50 és 70 utótagok megjelenése, melyek a korábbi Pro és XT elnevezéseket váltották fel.

Mint említettük, az RV670 számos fejlesztés és új funkció beépítésének végeredménye. Ezek közül a legfontosabb a 80 nanométeres gyártástechnológiát felváltó új, 55 nanométeres gyártástechnológia, mely nemcsak a tranzisztorok számára, hanem a hőtermelésre és a mag méretére is jótékony hatással volt - előbbi 700 millióról 666 millióra, utóbbi pedig 408-ról 192 négyzetmilliméterre csökkent.

hd_3850.jpg
AMD Radeon HD3850

Az RV670-ben debütál az újgenerációs PCI-Express 2.0 szabvány támogatása, immáron 150 Watt teljesítmény felvételét lehetővé téve a foglalaton keresztül; ezen kívül az első generációnál kétszer nagyobb sávszélességet nyújt (8000 MB/mp helyett 16000MB/mp). Szintén a hardvert érintő változás az AMD 790FX négy kártyát összekötő CrossFireX technológiájának megjelenése és támogatása, illetve a továbbfejlesztett, teljes mértékű VC-1 és H.264 dekódolásra képes UVD modul, melyet mostantól UVD+ néven ismerhetünk.

? További újdonságok és specifikációk a PC World oldalán ť

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.