Hirdetés
. Hirdetés

Itt az első androidos Sony Ericsson

|

Az XPERIA X10 jól átdolgozott Google Android 1.6 rendszerre épül, a lelke mélyén pedig 1 gigahertzes.

Hirdetés

Pár napja láthattak már egy videót a Sony Ericsson első androidos mobiljáról, az X10-ről. Sajnos akkor tévesen X3-ként hivatkoztunk rá, hiszen máshol is felváltva használták a két jelölést a készülékkel szemben, hivatalos információ nem volt. Az X2 után azonban úgy gondoltak, hogy az X3 lenne a logikusabb - tévedtünk.


Kezdjünk a hardverrel: nem spóroltak ki semmi fontosat sem a mobilból. A kijelző 4 col átmérőjű, 480×854 pixel felbontású, 256 ezer színárnyalatot képes megjeleníteni. A felbontásából adódóan fektetett módban előreláthatóan remekül lehet majd vele böngészni a világhálót, nem kell sokat vesződni az oldalirányú görgetéssel.

A kamera 8,1 megapixel felbontású, autofókuszos, az elkészített fotókat pedig a GPS-nek hála képes ellátni geo-tagekkel is. Nem hiányzik belőle a mosolyfelismerés, a képstabilizáció és az érintőfókusz sem, viszont vaku sajnos nem került a telefonba.


Kommunikáció: négysávos 2G, és háromsávos 3G/HSDPA hálózatokon működik, utóbbi névleges átviteli sebessége érdekes módon 10,2 Mbit másodpercenként. Szerencsére támogatja 2 megabites HSUPA-t is - ez a gyors feltöltésért felelős. Mint elvárható, a Bluetooth 2.1 mellett képes Wi-Fi 802.11b/g hálózatokon keresztül is kommunikálni, ráadásul DLNA-kompatibilis.

A beépített háttértár kapacitása körülbelül 1 GB, amely szerencsére már microSD-kártyával bővíthető - a csomagban egy 8 gigabájtosat mellékelnek hozzá. Az XPERIA X10 256 megabájt RAM-mal lett felszerelve, a processzora pedig az 1 gigahertzes órajelen ketyegő Qualcomm Snapdragon QSD8250. Jelen pillanatban ez az egyetlen androidos készülék, amelyben ilyen magas órajelű központi egység dolgozik, az összes többi társa Windows Mobile-os.

És itt térjünk is rá az operációs rendszerre: a Google Android 1.6-os, Donut kódnevű verziójával büszkélkedik. Viszont ezt első ránézésre senki meg nem mondja, ugyanis a Sony Ericsson -a Motorolához hasonlóan - egyéni kezelőfelületet fejlesztett rá. A neve UX (a User Experience-ből), és az SDK-ját a cég nemsokára valószínűleg a programozók rendelkezésére fogja bocsájtani.


 

Egyelőre két előretelepített alkalmazás használja ki teljesen: a régebbi videón már bemutatkozott MediaScape médialejátszó, illetve a TimeScape. Utóbbi egy helyre próbálja sűríteni a telefonkönyvet, a levelezést és a közösségi kommunikációt (FaceBook, Twitter).

A gyártó szerencsére nem követte el újra a Satio-nál látott baklövéseket: a számítógéppel miniUSB-csatolón keresztül képes kommunikálni, a fülhallgató pedig már szabványos Jack-kimeneten keresztül csatlakozik.

 

A Sony Ericsson XPERIA X10 2010 első negyedévétől kezdve lesz elérhető a kiválasztott piacokon, az áráról egyelőre nincs információ. A fehér és fekete színben is érkező készülék méretei 119x63x13 mm, tömege 135 gramm.

A cikket testvérlapunk, a Nonstopmobil.hu közölte.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.