Hirdetés
. Hirdetés

Itt az első kétnormás, LTE és 3G kompatibilis mobilnet-modem

|

Az új, a TeleSonera mobilszolgáltatónál kapható eszköz képes a 3. és a 4. generációs szélessávú mobilhálózaton is kommunikálni, ám a váltást egyelőre manuálisan kell csinálni.

Hirdetés

A skandináv országokban tevékenykedő TeliaSonera mobilszolgáltató a világ első kétnormás mobilinternetes modemét dobja piacra. Az új eszközzel 3G és a legújabb generációs LTE (Long-Term Evolution) hálózatokra is csatlakozhatnak a svédországi felhasználók. Már holnap megkezdődik a hardver forgalmazása.

A TeliaSonera volt az első mobilszolgáltató, aki LTE hálózatot üzemeltet, kereskedelmi szolgáltatása 2009 novemberében indult. Induláskor még csak egynormás, kizárólag az LTE hálózat elérésére használható modemet tudott biztosítani a cég, de ígéretet tett arra, hogy már 2010 második negyedévében elérhetővé teszi a hardver mindenütt használható változatát, amely az LTE lefedettség hiányában is biztosítja a 3G alapú hozzáférést is. Úgy tűnik, hogy a cégnek sikerült - ugyan minimális csúszással - tartania magát az ígérethez.

 

 

Konkrétan a Samsung GT-B3730 modellre esett a TeliaSonera választása, amely LTE vagy HSPA+ hozzáférésen keresztül rendre 80 illetve 16 mbps sávszélességű hozzáférést tesz lehetővé a gyakorlatban. Az USB eszköz Windows XP, Vista és Windows 7 valamint Mac OS 10.5 és 10.6 rendszereken használható a szolgáltató szerint.

Ugyan a ma megszokotthoz képest szédítő teljesítményt vehetnek igénybe a skandináv felhasználók az új modem segítségével, de vannak apróbb hiányosságok. Maga az eszköz nem képes egyik hálózatról automatikusan csatlakozni a másikra, így ha elhagyjuk az LTE alapon lefedett területet, akkor manuálisan bontanunk kell a kapcsolatot és csatlakozni a 3G hálózathoz. Még néhány szoftverfejlesztést kell eszközölnie a gyártónak mind a hálózaton, mind a modemen ahhoz, hogy a váltás automatikus és észrevétlen legyen. Erre a TeliaSonera szerint jövő év elejéig kell várniuk a felhasználóknak.

A svéd mobiloperátor nem oszt meg információkat LTE ügyfelei számáról, csupán ?többezer ügyfél" szerepel a nyilatkozatban. Annyit tudni, hogy az országban összesen mintegy 500 ezer mobilnet felhasználó van.

Jelenleg és ez év végéig bezárólag a TealiaSenora LTE előfizetése 51 eurónak megfelelő svéd koronába kerül havonta, ezért legfeljebb 30 GB adatot forgalmazhat az ügyfél. Jövő év elejétől már teljes árat, mintegy 85 euró a szolgáltatás havidíja. Akciós jelenleg a 20 gigabájtos adatkorláttal árusított 3G hozzáférés is, 99 svéd koronáért (14 euró) vesztegeti a TeliaSonera azt, amiért normál árakkal számolva 319 dvéd koronát (45 euró) kell fizetni.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.