Hirdetés
. Hirdetés

Itthon tarolt a Firefox 2?

|

Az igazi döbbenet az, hogy többen használnak ma Explorer 6-ot, mint 7-et.

Hirdetés

A www.rankings.hu április második hetére vonatkozó felmérése szerint a legnépszerűbb böngészőváltozat Magyarországon a Mozilla Firefox 2 - kaptuk a hírt a szoftver honosítását végző FSF-hu Alapítványtól. Ebből megtudhattuk azt is, hogy a Mozilla Foundation munkatársa, Zbigniew Braniecki levélben gratulált Tímár Andrásnak, az FSF.hu Alapítvány Firefox honosításért felelős vezetőjének, kiemelve, hogy tudomása szerint Magyarország az első ország, ahol a nyílt forráskódú böngésző 2-es változata megelőzte minden riválisát. Legalábbis külön-külön számítva a verziókat.

 

A „böngészőváltozat" kifejezés lényeges pont a közleményben, mivel nem arról van szó, hogy többen futtatnak ma Firefox 2-t, mint az Internet Explorert. Az a tény, hogy a listán első helyen áll a Firefox 2 pont 34%-kal, utána viszont 0,4% lemaradással az Internet Explorer 6 jön és aztán további 6,8% elmaradással az új, 7-es Explorer. Vagyis ha összesítjük az explorereket, akkor durván megelőzik a firefoxokat (annak előző, 1.x verziói együtt nyúlnak le 2,1 %-ot). Igaz ami igaz, hogy az Explorer 6 támogatásának hiánya és a Firefox folyamatos fejlesztése szinte predesztinálja utóbbi hosszútávú győzelmét.

 

Sajnos ez a felmérés jó képet ad arról is, hogy mennyivel biztonság-tudatosabbak a Mozilla felhasználók, mint az Internet Explorer „AmiRajtVanaGépenAztHasználom" weblovasai. Az Internet Explorer 6 már kiöregedett, nem készülnek hozzá további javítások, mégis lényegesen többen használják, mint a 7-est, ami pedig jóval biztonságosabb. A Firefox régi, nem támogatott és emiatt nagyobb eséllyel támadható 1.x változatát alig-alig futtatják, minden rajongó áttért a Firefox 2-re, ami jobb biztonsági funkciókat és támogatást élvez.

 

Annyi bizonyos, hogy nem csak „böngészőverzióban" vezet a Firefox, hanem a felhasználóinak óvatosságában is, hiszen azok sokkal inkább ügyelnek biztonságukra. Meglehet persze, hogy azért is váltottak a Firefox hívek, mert a régi változat ezt annak idején azonnal felajánlotta, míg az Internet Explorer 7 sokáig nem töltődött le automatikusan frissítésként.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.