Hirdetés
. Hirdetés

Japán és Hollandia is korlátozza a Kínába irányuló chipgyártó berendezések exportját

|

A megállapodásra azt követően került sor, hogy Washington októberben úgy döntött, hogy kiterjedt exportkorlátozásokat vezet be az amerikai vállalatok által gyártott fejlett chipekre és berendezésekre.

Hirdetés

Japán és Hollandia is megállapodott az Egyesült Államokkal a fejlett chipgyártó berendezések Kínába irányuló exportjának korlátozásáról. Ezzel csatlakoztak a Biden-kormány azon erőfeszítéseihez, hogy a fejlett technológiákhoz való hozzáférés korlátozásával lassítsák Kína katonai fejlődését.

A helyzetet ismerő személyek szerint a megállapodás január végén jött létre a három ország nemzetbiztonsági vezető tisztviselőinek washingtoni találkozóján, amely a Biden-kormányzat azon erőfeszítéseinek eredménye, hogy meggyőzze a szövetségeseket, hogy vezessenek be exportellenőrzést a kritikus technológiákat birtokló vállalataiknál.

Az Egyesült Államok által tavaly bejelentett szabály értelmében az amerikai chipgyártóknak engedélyt kell kérniük a kereskedelmi minisztériumtól bizonyos, a modern fegyverrendszerekhez szükséges fejlett mesterséges intelligencia-számításokhoz és szuperszámítógépekhez használt chipek exportjához.

Hirdetés

A megállapodás értelmében Hollandia megtiltja az ASML Holding fotolitográfiai gépgyártónak, hogy bizonyos berendezéseit - a vállalat mély ultraibolya litográfiai vonalának legfejlettebb berendezéseit - Kínában értékesítse. A berendezés alapvető fontosságú a csúcstechnológiájú chipek gyártásához. Japán pedig hasonló korlátokat fog szabni a Nikon számára.

Fumio Kishida japán miniszterelnök a Fehér Házban tett január 13-i látogatása során megállapodott Joe Bidennel a biztonsági együttműködés fokozásáról Kína katonai megerősödésének ellensúlyozására, és tárgyalt a chipek és chipgyártó berendezések exportjának korlátozásáról. Január 17-én Mark Rutte holland miniszterelnök szintén látogatást tett a Fehér Házban.

A japán és a holland kormány támogatása kulcsfontosságú az amerikai exportellenőrzési politika sikere szempontjából, mivel a két országban koncentrálódik a félvezetőgyártó berendezések tervezése és előállítása többek között az ASML, a Nikon és a Tokyo Electron kezében.

Még akkor is, ha az USA szövetségesei, az Európai Unió, Japán és Dél-Korea egyre szorosabban együttműködnek Washingtonnal Kína technológiai előretörésének megfékezésére, a Kínával folytatott üzletektől való nagyfokú függőségük miatt ezeknek az országoknak óvatosnak kell lenniük a vállalataikat korlátozó politikák végrehajtásában - írta a The Wall Street Journal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.