Hirdetés
. Hirdetés

Java alapú okostelefon

|

Milyen lett volna az élet, ha a Google és a Sun Microsystems meg tud egyezni? Talán ma nem is ismernénk az Androidot... Betekintés a kulisszák mögé.

Hirdetés

Még a nyár elején kezdtünk behatóbban foglalkozni a Google és az Oracle között fellángolt szabadalmi vitával. Előbbi az Oracle állítása szerint jogtalanul használja a Java technológiát Android platformjában, így milliárdos nagyságrendű kártérítési pert akasztott a keresővállalat nyakába. Az Oracle egyébként a Sun Microsystems akvizíciójával jutott a technológia birtokába.

Android vs Java
Android vs Java

Korábbi cikkeink
- Rekordkártérítést kérhet az Oracle a Google-től
- Oracle: a Google 2,6 milliárd dollárral tartozik
- Java-per: a Google vitatja az Oracle becslését
- "Elképzelhető", hogy Java-jogokat sértett a Google
- Java-ügy: nem várható peren kívüli megállapodás
- Kártérítés - milliárdok vagy "csak" milliók?

Nos, a nyár elmúlt, de a felek csak nem tudtak megállapodásra jutni. Pedig korábban, amint az egy, a múlt héten a bíróság elé került levélből kiderült, nem sokon múlott az egyezség. Az Android fejlesztéséről szóló dokumentum számos részletet tár fel a platform kialakításának menetéről, többek között arról is tájékoztat, hogy a Sun Microsystems egy időben majdnem megállapodást kötött a Google-lel, kétezer Java szabadalom átadásáról. Az információ szerint mindezt három évre 28 millió amerikai dollárért biztosította volna a technológia szabadalmi jogait birtokló vállalat. A megállapodás azonban nem jött létre; az Oracle felvásárolta a Sunt, majd szinte azonnal megvádolta a Google-t frissen tulajdonába került szabadalmainak engedély nélküli használatával.

Több érdekesség is kiderül a dokumentumból. Noha a részletek nem teljesen tiszták, az kiolvasható belőle, hogy mind az Oracle, mind a Sun Microsystems megfontolta egy saját, Java-alapú telefon létrehozását. Ez természetesen közvetlen konkurenciát jelentett volna az Androidra alapuló okostelefonoknak. Szintén a múlt héten benyújtott iratból világít rá a Google taktikájára: a keresővállalat bízott abban, hogy a Sun nagy valószínűséggel nem fogja beperelni, mivel a vállalat régóta meglevő üzletpolitikája szerint a szabadalmakat csak „védelmi célokra" használta, azaz az ellene irányuló peres eljárásokhoz szükséges munícióként.

Vizsgáljuk meg ezt a két témát kicsit részletesebben!

Sundékos félrevezetés?
A most ismertté vált információkat látva úgy tűnik, hogy a két vállalat közel volt egy olyan megállapodáshoz, ami, ha létrejön, alapvetően befolyásolja az Android fejlődését. Ha partnerségre jutott volna a Sun és a Google, együtt létrehozhattak volna egy mobil platformot, melyből - keresztlicenc megállapodások révén - mindkét vállalat profitálhatott volna. Abban az esetben, ha megvalósult volna a Google elképzelése, akkor ez minden bizonnyal kétirányú szellemi jogi transzfert eredményez, vagyis a Sun is hozzáférhetett volna bizonyos, a keresőóriás által birtokolt szabadalmakhoz.

És hogy miért nem jött létre az üzlet? Nos, a két vállalat nem tudott megállapodni a közös platform nyíltságáról. A Google állítása szerint 2006 áprilisára a Sun már beleegyezett a 28 milliós ajánlat elfogadásába (noha azt a Google is elismerte, hogy ekkor még nem tisztáztak minden részletet). Ezt az összeget azért utalta volna át a keresővállalat, hogy kompenzálja a Sun kieső licencbevételeit, amiatt, hogy szabadalmainak egy része nyílttá válik az Androidban. Végül azonban nem tudtak megállapodni a felek: a Google állítása szerint nem a pénz volt az ok, hanem a platform felügyeletének kérdése. Mindkét vállalat nagyobb ellenőrzést akart az Android felett; a Google nyíltabb mobil környezetet szeretett volna létrehozni, a Sun viszont olyan megkötésekkel ment volna csak bele a megállapodásba, ami az előbbi szerint összeegyeztethetetlen a nyílt forrás eszméjével.

A Google ezután azzal érvelt az ellen zajló Oracle perben, hogy mivel a Sun később (ne feledjük, még évek voltak akkor hátra a felvásárlásig!) nem ment a vállalat után szabadalomsértésre hivatkozva, ezért a keresőóriás nem is tudta, hogy elkövet-e ilyesmit, tehát szándékosan nem is tett ilyet. Azzal azonban, hogy újra és újra utal a Sun Microsystems szabadalmi politikájára, azokat a vádakat erősíti, melyek szerint a keresőóriás előre tudta, hogy szabadalmi jogokat fog sérteni, de mivel a Sun korábban nem tett agresszív lépéseket hasonló szituációban, a Google-nél bíztak abban, hogy ők is meg fogják úszni. Page és Brin cége azonban nem számolt az Oracle akvizícióval.

Érdekes csavart jelent az ügyben Tim Lindholm e-mailje; Google által alkalmazott mérnök évekkel ezelőtti megállapítása szinte megsemmisíti a vállalat fent ismertetett védekezését. Lindholm ugyanis azt tanácsolta a keresőóriás vezetésének, miután megvizsgálta a Java technikai alternatíváit, hogy érdemes lenne tárgyalásokat folytatni a technológia licencjogainak megszerzése érdekében. A Google egyébként komoly erőket mozgósított annak érdekében, hogy megakadályozza ennek a levélnek esküdtek elé kerülését.

Android vs Java
Android vs Java

Okostelefon Java alapokon
Lássuk a fent ismertetett új értesülések másik felét! Amint az a múlt héten kiderült, az Oracle és a Sun egyaránt dolgoztak saját mobiltelefonos szoftveren. Csak azután indítottak (illetve immár az Oracle indított) pert, miután rájöttek, hogy egy jól funkcionáló, versenyképes platform létrehozásához nincsen elegendő mérnöki erőforrásuk, állítja a Google. Utóbbi szerint a bírósági eljárás bevetése egyfajta B-tervnek is felfogható.

Azért nem láthattunk Java-alapú okostelefont a piacon, állítja a keresőóriás, mert a Sun csak azután kezdett neki saját mobilplatform létrehozásának, miután a két vállalat közötti licencmegállapodás befuccsolt. A Google azonban nagyobb erőket tudott mozgósítani saját mobilkörnyezetének létrehozásához, így előbb készült el, jelenhetett meg a piacon. A Sunnál ekkor döbbentek rá, hogy az Android ingyenességével nem tudnának versenyezni akkor sem, ha a saját rendszerük már startra készen állna.

Legyen bármi is az Oracle-Google per vége, a következő generációs Android már nem fogja tartalmazni az inkriminált kódrészleteket, állítja az utóbbi. A mobilplatform várhatóan holnap érkező változatából az összes vitatott kódsort eltávolították, biztos, ami biztos alapon. A jelenleg használt változatokból is igyekszik kiszűrni ezeket a részeket a Google: állítása szerint a frissítésekkel már vagy eltávolították, vagy letiltották a jogi problémát okozó sorokat.

A következő meghallgatás október 31-ére várható, már ha el nem napolják az ügyet a felek közötti fennálló konfliktus miatt...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.