Hirdetés
. Hirdetés

Jegesmedve-nyomokat sasolnak

|

Miként hozható össze a globális felmelegedés a jegesmedvékkel, az eszkimókkal és az üzleti intelligencia megoldásairól ismert SAS-al?

Hirdetés

A Wildtrack új projektjében az inuit eszkimók hagyományos nyomkövető technikáival és a SAS szoftverével tanulmányozza a jegesmedvék lábnyomait. A szervezet célja a jegesmedve-populációk csökkenésének dokumentálása, amelyet a környezetvédők a globális felmelegedés egyik jelének tartanak. Véleményüket arra alapozzák, hogy a sarki jégtömeg olvadása következtében az állatoknak hosszabb távot kell úszniuk az élelem megszerzéséért, ami éhhalálhoz és fulladáshoz vezethet.

A környezetvédelmi szervezetek nyomásának engedve az Egyesült Államok belügyminisztériuma 2006. decemberében veszélyeztetett fajnak nyilvánította a jegesmedvéket. A Wildtrack arra számít, hogy a lábnyomelemző projekthez hasonló környezetvédelmi kutatások eredményei ösztönözhetik a széndioxid-kibocsátás csökkentését, valamint jó irányba terelik az Egyesült Államok törvényhozását.

A Wildtrack projektje egy speciális alkalmazási területe a SAS szoftverének, amelyet általában az üzleti életben használnak a termelési és eladási adatok képi megjelenítésére. A JMP szoftverrel interaktív, mozgó képekkel illusztrált "adat-mozi" hozható létre, így a korábbi statikus ábráknál és táblázatoknál szemléletesebb módon ábrázolhatók az adatok. Ez nagyban segíti a megértést, a mintaelemzést, a rejtett összefüggések feltárását, s ezáltal az új ötletek születését is. A projekt első fázisában a Wildtrack beazonosítja a megfigyelésbe bevont egyedeket az észak-kanadai Nunavut területen a tél folyamán.

Az azonosítás az állatok lábnyoma alapján történik - a szervezetnek ebben az inuit eszkimók nyújtanak segítséget, akik körében ősi művészet a medvék nyomainak felkutatása. Következő lépésben a Wildtrack tagjai a megfigyelők által készített digitális fotókat a SAS JMP szoftverével vizsgálják. Valamennyi képhez jeleket rendelnek az egyedek anatómiai jellemzőinek megfelelően, majd ezek alapján a szoftver algoritmusokat készít. A JMP elemzi az adatokat, és beazonosítja az egyes állatokat az összegyűjtött lábnyomokat tartalmazó adatbázis alapján.

  • A Wildtracket 2004-ben a veszélyeztetett fajok megfigyelésére alapították non-profit és profit-orientált szervezetek. A Wildtrack arra törekszik, hogy mindezt drasztikusabb beavatkozás nélkül, például lábnyomelemzéssel (FIT - Footprint Identification Technique) tegye. Ez az eljárás arra épül, hogy az egyedek lábnyomaik alapján egyértelműen beazonosíthatók. A módszert a jegesmedvéken kívül például rinocérosz és bengáli tigris-populációk megfigyelésére is alkalmazza a szervezet.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.