Hirdetés
. Hirdetés

Jelentős változás a domain szabályozásban

|

Az internetes domain nevek szabályozásáért felelős ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) múlt heti döntése értelmében a jövőben lényegében bárki önálló általános felső szintű domain végződéssel rendelkezhet.

Hirdetés

 

Az ICANN szingapúri döntése értelmében a mostani korlátozott számú, összesen 22 féle gTLD-k - ilyen például a.com, .org, .net - számát megnövelik, lényegében bármilyen végződés bejegyezhetővé válik. (A 22 gTLD mellett mintegy 250 országszintű végződés létezik, mint amilyen például a .UK vagy éppen a .HU)

 

Az újdonság következtében nem csak cégek, de akár régiók, városok sőt lényegében csoportok is használhatnak önálló domain végződéseket - nyilatkozta Sajesh Chharia, az Indiai Internetszolgáltatók Tanácsának (ISPAI)  elnöke. Hozzátette: ez a lehetőség valamennyi nyelvre ki lesz terjesztve. Elvben jöhet tehát a http://store.nokia, a http://update.microsoft vagy éppen a http://hirek.budapest

Az ICANN vezetősége egyébként a döntést 13 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett hozta. Az új gTLD-ket 2012 januárjától áprilisáig lehet majd igényelni első körben. Elemzők nagy rohamra számítanak, és az internetes címekkel való kereskedelem felélénkülésére számítanak, bár az érdeklődést jelentősen tompíthatja, hogy egy gTLD-ért 185 ezer dollárt kell majd leszurkolni, és az éves fenntartási költség 25 ezer dollár körül lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.