Hirdetés
. Hirdetés

Jobs tovább ködösített, de ingyen tokot ígért az iPhone 4 tulajdonosoknak

|

Steve Jobs-t már korábban figyelmeztették az iPhone 4 antenna problémájára, állítja a Bloomberg. Közben az Apple vezetője a botrány miatt tartott rendkívüli sajtótájékoztatón azt mondta, a piacon több más gyártó telefonjával is gondok vannak, de ezt az Apple konkurensei azonnal cáfolták. Az Apple-főnök ugyanakkor ingyenes tokot ígért az iPhone 4 tulajdonosainak, akik egyébként egyelőre eltántoríthatatlannak bizonyulnak.

Hirdetés

Nagy várakozás előzte meg az iPhone 4 megjelenését, így annál inkább érthető a közönség felháborodása a készülék vételi problémáit illetően. A külső, fémkeretként is funkciónáló antenna érintése ugyanis valóban számottevően rontja a vételt és a kapcsolat megszakadásához vezet. Egyes források szerint Steve Jobs-t már előre figyelmeztették kollégái az antenna gyengeségére.

Előre tudták?

A Bloomberg szerint Steve Jobs előre tudott arról, hogy problémák várhatóak a külső antenna kapcsán, erre még tavaly figyelmeztette vezető mérnöke, Ruben Caballero. A mérnök elmondta Steve Jobsnak, hogy a külső, keretbe épített antenna érintése hívásmegszakadást okozhat majd. A forrás szerint az Apple egyik mobilszolgáltató partnere is hangot adott aggályainak ugyanezzel a jelenséggel kapcsolatban, még az iPhone 4 megjelenése előtt. A telefon megjelenése óta folyamatosan panaszokkal kell szembenéznie az Apple-nek a felhasználók és elemzők részéről is a vételi problémák miatt. Már röviddel a készülék megjelenése után kezdtek gyűlni az észrevételek, hogy leromlik a jelerősség, sőt sokszor meg is szakad a kapcsolat, ha a mobilt a bal alsó részénél fogva tartják, mert ekkor a kéz elektromosan áthidalja a két antenna szakasz közé beépített elválasztót, vagyis lényegében rövidzárlat jön létre.

Olyan nagy érdeklődés övezte a hibajelenséget, hogy az Apple sajtókonferenciát szervezett a probléma tisztázására múlt pénteken a kaliforniai Cupertinoban. A BBC News beszámolója szerint ez alkalommal Steve Jobs, az Apple vezére ?We are not perfect." (Nem vagyunk tökéletesek) mottóval elismerte, hogy a vételi problémák valósak. Talán hogy mentse kissé az Apple-t, Jobs arra hivatkozott, hogy a vételi problémák általánosak az okostelefonok körében, ennek alátámasztására videóanyagokat is bemutatott. (Azóta több telefongyártó is vitatta Jobs állítását, mondván Jobs ködösíteni próbál a saját hibájuk miatt.) Jobs mindenesetre megoldást ajánlott az iPhone 4 tulajdonosok számára egy ingyenes iPhone tok formájában. A gumírozott köpeny szorosan körbeöleli a készüléket és meggátolja, hogy megérintsük az antennát, ezzel nagyrészt eliminálva a vételi problémákat, bárhogy is tartjuk a készüléket. Közben egy szoftveres hibajavítás is megjelent az iPhone OS 4-hez, hogy korrigálja a térerőgrafikus megjelenítésének hibáját.

Mibe kerül 3 millió tok?

Három millió felhasználót kell ily módon kártalanítani, ilyen mennyiségű tokot pedig nem tud elég hamar legyártatni a cég, ezért a vásárlók az Apple weboldalán választhatnak majd különféle tokok közül. Ingyenes (eső utáni) telefonköpenyért folyamodni júius 22 után lehet majd, egészen szeptember 30-ig. A cég becsületére válik, hogy 30 napra terjesztette ki a termék pénzvisszafizetési garanciáját, így aki nem elégedett, az a teljes vételárat visszakaphatja.

A BBC News szerint a három millió tok 180 millió dollárjába kerül majd a cégnek. Körülnézve a piacon, számunkra teljesen egyértelmű, hogy ez egy nagyon erős túlzás, pontosabban attól függ, hogy milyen árban keresünk megoldást. Az igaz, hogy egy divatosabb tokért 35-50 dollárt is elkérhetnek jelenleg, de nagy tételben ennek töredékével számolhat az Apple. Mindenesetre jobban jár a cég így, mint a teljes vételár visszatérítésével.

A Cupertinoban tartott sajtókonferencián elhangzottak szerint mindeddig csupán a vásárlók 0,55 százaléka panaszkodott a kapcsolat megszakadására és csak az iPhone 4 készülékek 1,7 százalékát adták vissza eddig (az iPhone 3GS esetében ez az arány jóval magasabb, 6 százalék).


A szerző véleménye

Nagyon hatékonyan magyarázta ki magát az Apple a bajból, meglehetősen pozitív visszhangot kapott a weben az ingyen-köpeny ajánlat, no és a megrögzött iPhone rajongók akkor is az iPhone 4-et használnák, ha rázna. A miniatürizálás, a teljesítmény és ma már a művészi megjelenés együttes igénye nehéz feladat elé állítja az okostelefon tervezőket és ezek szerint - ha az Apple tudott a hibáról - fontosabbnak tartotta a cég a kis méretet és a dizájnt, mint egy hibalehetőség elkerülését. Az Apple pedig híres arról, hogy az igényes vásárlóközönség kedvét keresi, vagyis végső soron a vásárló vélt-valós kedvéért maradtak meg ennél a kompromisszumnál. Azt kapta a hárommillió felhasználó, amit fontosnak tartott és - bármilyen döbbenetes is ez számunkra - továbbra is elégedett a választással. Részünkről azért maradna alapvető igény a megbízhatóság és csak aztán jöhet a többi ?fícsör", persze meglehet, hogy ezt a telefont mégsem nekünk találták ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.