Hirdetés
. Hirdetés

Jogvédők: a Google rossz adatgazda

|

Vizsgálat indulhat a Google adatkezelése miatt, mivel egyesek szerint az nem elég biztonságos.

Hirdetés

Egy amerikai civil szervezet egy petíciót jutatott el az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (Federal Trade Commision), amelyben a hivataltól a Google cloud computing szolgáltatásainak az adatkezelési vizsgálatát kérik. 15 oldalas beadványuk szerint ugyanis a Google pár nappal ezelőtti adatszivárgása mellett nem lehet szó nélkül elmenni, s fogyasztóvédelmi vizsgálattal kell kötelezni a céget az adatkezelésének nagyobb védelmére. Az ügy előzményeként ugyanis március 7-én adatszivárgás miatt néhány felhasználó Google Docs állományai illetéktelen kezekbe kerültek, mikor a rendszer azokhoz idegen személyeknek is hozzáférést adott. A Google illetékesei elmondása alapján azonban mindez csak a felhasználóik 0,05 százalékét érintette, így nem akartak komoly hibáról beszélni.

A vizsgálatot indítványozó Electronic Privacy Information Center (EPIC) álláspontja szerint azonban ennél komolyabb a baj, hiszen a Cloud computing szolgáltatások elterjedésével biztosítani kell a felhasználókat, hogy a privát és céges adataik biztonságban vannak a Gmail, a Google Docs, a Google Destkop, a Google Calendar és a Picassa Web Albums szolgáltatásokon belül. Főként, hogy szerintük aggályos az a gyakorlat, hogy a szoftvercég a felhasználókat bizalmas adatok megadására sarkalja, nem eléggé kihangsúlyozva, hogy annak milyen biztonsági kockázatai lehetnek. Valamint fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy nem a legutóbbi incidens miatt fogalmazták meg a beadványukat, sokkal inkább azon sorozatos adatszivárgások miatt, amelyek a Google rendszerében az elmúlt évek alatt előfordultak. A beadványba külön emlékeztetnek a Gmail 2005. januári, a Google Destkop 2005. decemberi és 2007. januári biztonsági résére, amelyek kihasználásával kiber-bűnözők könnyedén hozzájuthattak a felhasználók adataihoz és fiókjukhoz. Ezen felül idézik még Greg Conti IT-biztonsági szakértőt is, aki anno úgy vélte: "A Google egyre népszerűbb célponttá válik, minél több adatot tárol".

 

google2.jpg
 


Márpedig az általa tárolt adatok száma egyre nő, ahogyan a felhasználók is egyre több fájlt tárolnak a Google rendszerében a saját számítógépük merevlemeze mellett, vagy az helyett. A ComScore adatai szerint 2008 szeptemberében a Gmail Cloud computing szolgáltatását 26 millió felhasználó használta. 2008 novemberében pedig a legutóbb bakizó Google Docs 4,4 millió felhasználóval rendelkezett, s összességében a szolgáltatás használóinak a száma megduplázódott az elmúlt évben."A Google Docs legutóbbi adatvesztése rámutatott a Google biztonsági hiányosságaira, és arra, hogy óvatosan kell bánni a cloud computing szolgáltatásokkal" - olvasható Marc Rotenberg, az EPIC vezérigazgatójának közleményében. Amire a Google szintén közleményében reagált: "A cloud computing rendszerekben tárolt adatok nagyobb biztonságban vannak, mintha a felhasználó a saját gépén tárolná azokat. Tudjuk, hogy milyen fontosak a felhasználóink adatai, ezért nagy biztonsággal kezeljük őket".

Az EPIC egyébként a vizsgálat lefolytatásán kívül egyéb szankciókat is kért az amerikai hatóságtól. Beadványukban kérvényezik, hogy a Google hagyjon fel szolgáltatásainak az értékesítésével mindaddig, míg a vizsgálat le nem zárul. Valamint a cég adatkezelési gyakorlatának egyértelmű megfogalmazását is kérik, hogy a felhasználók figyelmét jobban felhívják a lehetséges veszélyekre. S végezetül még 5 millió dollár értékben fejlesztésre is köteleznék a céget, hogy az adatkezelését biztonságosabbá tegye.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.