Hirdetés
. Hirdetés

Jöhetnek a nem latin betűs domének!

|

November közepétől bejegyezhetőek lesznek a nem latin karakterekből álló, úgynevezett nemzetközi doménnevek.

Hirdetés

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - a különböző internetes technikai szabványokat fejlesztő és terjesztő intézmények munkáját koordináló, illetve az új top level domének bevezetéséért felelős szervezet) pénteken bejelentette, hogy november tizenhatodikától fogadja az úgynevezett nemzetközi doménnevek iránti applikációkat. Az IDN-ek (Internationalized Domain Name) új távlatokat nyitnak, hiszen az eddigi maximum 26 latin betű, kötőjel, illetve 10 számjegy kombinációjából álló webcímek helyett ciril, arab, japán és koreai írásjelekből álló címek is létrehozhatóak. Az adott nyelvre szabott top level doméneket (country-code Top Level Domains, vagy cc-TLD) bármelyik ország bejegyezhet, amely rendelkezik olyan kétbetűs országkóddal, mint amilyen például Magyarországon a .hu. Az ICANN pár korlátozást is bevezet, például az IDN-eknek az adott ország hivatalos nyelvén kell íródniuk, vagy legalábbis a nyelvnek az adott országban mint a hivatali ügyintézés elfogadott nyelve kell, hogy funkcionáljon.

A lépést hosszú technikai tesztelés és a szabályok körültekintő felállítása előzte meg. Technikailag az új IDN-eket a DNS (Domain Name Service) szekvenciákban latin betűk és számok képében tárolják, amely szekvenciák az ?xn--" karakterekkel kezdődnek majd. Így biztosított a kompatibilitás a meglévő infrastruktúrával, ami a IDN-ek eddigi bevezetésével kapcsolatos legnagyobb probléma volt.

 

Az ICANN a kezdetekben csak limitált számú IDN-t fog engedélyezni, mivel szeretne meggyőződni arról, hogy az új rendszer stabilan működik. Mindezek ellenére arra figyelmeztet, hogy az első időkben várhatóak fennakadások.

Az IDN-ek bevezetését már régebb óta sokan szorgalmazzák, például az Orosz Köztársaság elnöke, Dmitrij Medvegyev még 2008 júniusában nyilatkozott úgy, hogy attól tart, hogy az orosz nyelv veszít a jelentőségéből a latin karakterekhez kötött webcímű internet térhódításával.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.