Hirdetés
. Hirdetés

Jön a 99 dolláros négymagos szerver CPU az AMD-től

|

Cloud computingos kiszolgálókba szánja az AMD a kifejezetten olcsó és csökkentett fogyasztású lapkákat.

Hirdetés

Több számítási felhő szerverekbe szánt processzort is bejelentett a mai napon az AMD, köztük egy 99 dolláros modellt is.

Az új lapkák az Opteron 4100-as családba tartoznak, akadnak köztük 4 és 6 magos változatok is. Brent Kerby, az AMD vezető termékmenedzsere szerint a Lisbon kódnévre hallgató architektúra kevesebb energiát fogyaszt, mint elődei, ugyanakkor azonos teljesítményt nyújt.

 

 
A termékvonal egyik érdekessége a 99 dolláros Opteron 4122-es processzor, amely az AMD első 100 dollár alatti áron beszerezhető processzora. A négymagos chip 2,2 GHz órajelen üzemel, összesen 8,6 MB gyorsítótárat tartalmaz és 75 Watt energiát vesz fel. Összehasonlításként, az Intel legolcsóbb szerver CPU-ja 167 dollárba kerül, legalábbis a június 20-án kiadott árlista szerint.

 

Dan Olds, a Gabriel Consulting Group vezető elemzője szerint nagy léptékű elmozdulás tapasztalható az olcsó lapkákra épülő, nagy tömbökbe és könnyen skálázható felhő kiszolgálók irányába. Old szerint ?a kérdés az, hogy vajon használható munkára foghatjuk-e az olcsó, kis fogyasztású lapkák nagy tömegét?"

Úgy tűnik, hogy a válasz igen. A SeaMicro és a Tilera cégek éppen ebben a hónapban mutatták be felhő kiszolgálásra specializált, 512 processzormagra épülő szervereiket. A SeaMicro olcsó, egymagos Intel Atom processzorokból épít 512 darabot egyetlen kiszolgálóba.

A 99 dolláros, négy magos Opteron persze sokkal többet fogyaszt bármelyik Atom lapkánál, de a teljesítménye is sokkal nagyobb. A kérdés tehát az, hogy vajon megéri-e az olcsó Opteron lapkákra épült szervert alkalmazni skálázható rendszerekben, mint a specializált kiszolgálókat.

Az Opteron 4100 termékcsalád két hat magos CPU-t is magában foglal, az Opteron 4162 EE és 4166 EE közös attrakciója, hogy csupán 32 Wattot fogyasztanak. Az AMD menedzsere szerint ez mindeddig a legalacsonyabb érték a cég történetében, bármelyik szerver processzor generációról legyen is szó. A 4162 EE 1,7 GHz-en fut, ára 316 dollár, míg a 4164 EE már 1,8 GHz-es és 698 dollárba kerül.

Más hatmagos modellek is szerepelnek a 4100-as vonalon, ezek fogyasztása 50 és 75 Watt között mozog. Órajel frekvenciájuk 2,1-2,8 GHz, áruk 174-316 dollár között mozog. Mindkét modellt egy- és kétfoglalatos szerverekbe tervezték.

Az előző modellekhez képest 24 százalékkal sikerült csökkenteni a lapkák fogyasztását az AMD szerint. A hatékonyabb energiafelhasználás részben a továbbfejlesztett gyártási eljárásból fakad, az új processzorokat 45 nanométeres csíkszélességű technológiával gyártják.

Valamennyi új lapka támogatja a DDR3 memória használatát, amely gyorsabb és kedvezőbb fogyasztású a DDR2-nél. Néhány chip szintű fejlesztés, mint az energiafelvétel maximumának korlátozása (power capping) és a fejlett energiagazdálkodási lehetőségek segíthetnek még csökkenteni a szerverek fogyasztását. Segít az új Opteron 4100 vonalra átállásban, hogy az új modellek is az eddigiekkel megegyező foglalatot használják, így nincs szükség komplett felújításra, alaplap cserére.

Már elérhetőek az új lapkák, a kiszolgáló gyártók, például az Acer, Dell és HP hamarosan bejelentik az új processzorgenerációra épülő modelljeiket.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.