Hirdetés
. Hirdetés

Jön a Silverlight 5: már nem a Flash az ellenfél

|

A jövőre érkező platform hardveresen gyorsított, trükkös HD videókkal és 3D grafikával igyekszik távol tartani magától a HTML5-öt.

Hirdetés

Az Internet Explorer 9 fejlesztése során a Microsoft folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy teljes mértékben elkötelezett a HTML5 mellett (ezt egyébként az első W3C teszt is bizonyítja). Ezt ráadásul olyan sikerrel kommunikálták, hogy az utóbbi hónapokban a mantrájuk miatt többen megkérdőjelezték a Silverlight multimédiás fejlesztési platform létjogosultságát. A kétségeket felerősített az is, hogy témával kapcsolatban leginkább az IE9 fejlesztői nyilvánultak meg, akik nem meglepő módon teremtményüket megvédve folyamatosan a HTML5-t jelölték meg a web jövőjéül, ugyanakkor mellékesen hozzátették, hogy a Silverlighttal is érdemes még számolni.

 

 



A kétkedőket a tegnapi napon a redmondi szoftvercég egy huszárvágással elintézte, mikor a Firestarter rendezvényen bejelentette a Silverlight új, ötös kiadását. A várhatóan 2011 végén érkező verzió Brian Goldfarb, a Silverlight vezető elemzőjének az elmondása alapján leginkább két területre: az üzleti felhasználásra és a minőségi multimédiás tulajdonságokra fókuszál.

 

 

E szegmensekben ugyanis a Microsoft be akarja betonozni az alkalmazását, továbbra is olyan rendezvényeket kiszolgálva, mint amilyen a Pekingi olimpia, vagy a legutóbbi téli olimpia volt, illetve prémium vállalati alkalmazásokat biztosítva. A redmondi szoftvercég gondolatmenete alapján ugyanis míg a HTML5 a web következő sztenderdje, addig a Silverlight a java. "Silverlight célja soha nem az volt, hogy leváltsa a HTML-t. Azért jött létre, hogy a fejlesztők a segítségével olyan alkalmazásokat hozhassanak létre, ami a HTML mellett nehézkes lenne. A Microsoft a Silverlight platformot a web kiterjesztésének szánja, ami olyan ajtókat is képes kinyitni, amit a HTML nem" - írta korábban Brad Decker, vezető termékmenedzser a Silverlight blogjában.

 


Bemutatkozik a Silverlight 5

A készítők elmondása alapján a megújuló fejlesztőkörnyezet több mint 40 újdonsága 70 százalékban a felhasználók visszajelzései és kívánságai alapján állt össze. Többségük a fejlett multimédiás megoldások és az üzleti alkalmazások fejlesztésére összpontosít, így olyan elemek is helyett kaptak benne, mint a hardver-gyorsított H.264 videó dekódolás, a 3D-s grafikai megjelenítés, és a védett alkalmazások. Nézzünk meg néhány fontosabb újdonságot (bővebben a Silverlight 5 oldalán olvashat):

- Hardveres H.264 videó dekódolás, így a gyengébb gépek is le tudják játszani majd a HD felbontású mozgóképeket
- Trick Play: lelassítható, felgyorsítható és visszatekerhető videók, letiltható képernyővédővel
- Távirányítási támogatás
- Továbbfejlesztett szöveg megjelenítés
- Postscript vektors nyomtatás támogatása
- 64 bites rendszerek támogatása
- Hardveresen gyorsított 3D alkalmazásprogramozási interfész (API)
- IE9 mellett a böngészőn kívül üzemmódnál hardveres gyorsítás támogatása
- Megbízható/védett Silverlight 5 alkalmazások
- Fejlett hálózat-kezelés
- XAML hibakövetési támogatás Databinding és Model View ViewModel (MVVM) mellett

Elfelejtett WP7?

A redmondi szoftvercég - az egyébként mobilfejlesztői rendezvényen – a bejelenés során kevés szót szólt a Windows Phone 7-tel való együttműködésről. Annak ellenére, hogy a Microsoft mobilos platformja is Silverlight alapokon nyugszik, illetve egyelőre a Silverlight 3 egyik kiterjesztett verzióját használja, miközben a PC-ken zömében már a négyes verziók futnak. A Microsoft által megnevezett Silverlight 5 újdonságok pedig látszólag figyelmen kívül hagyják a mobil rendszereket, leginkább a kliensekre és az azokon futó böngészőkre összpontosítanak. Tehát amennyiben ez nem változik, akkor várhatóan tovább nyílik majd a rés a Windows Phone 7 által használt Silverlight és a PC-s verzió között.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.