Hirdetés
. Hirdetés

Jönnek a moduláris okostelefonok?

|

Egyszerű továbbfejleszthetőségük tenné vonzóvá az újfajta kialakítású mobilokat.

Hirdetés

Az LG új G5 mobiljának figyelemre méltó szolgáltatása, hogy lehetőség van hardver modulok behelyezésére és eltávolítására, melynek révén új funkciókkal egészíthető ki az eszköz. Az új megközelítéssel egy jelentős lépést tett a gyártó a moduláris okostelefonok irányába, amelyeknél a felhasználók igényeik szerint választhatják meg mobiljuk alkotóelemeit. Megjelenésekor a G5 két cseremodullal fog rendelkezni: az egyik hardveres kameragombokat ad a készülékhez a zoomoláshoz, az exponáláshoz és a videofelvételhez, míg a másik egy jó minőségű hangprocesszort tartalmaz a zenelejátszáshoz.

A modulok cseréjéhez nem kell mást tenni, mint megnyomni egy gombot a mobil alján, és kihúzni a készülék alsó részét, amely tartalmazza az akkumulátort is. Ezt ki kell venni és áttenni a cseremodulba, mielőtt azt a másik helyére illesztjük. Az LG által alkalmazott megközelítés még messze van a Google-féle Project Ara lehetőségeitől. Az utóbbi prototípusa egy kijelzővel felszerelt váz, amelyhez a mobil tulajdonosa csatlakoztathatja az általa kívánt processzort, memóriát, akkumulátort, kamerát és más modulokat. A megvalósítás mögött az az elképzelés áll, hogy ha valaki nem elégedett a telefonjával (vagy annak valamelyik alkotóelemével), és többre vágyik, egyszerűen továbbfejlesztheti azt a modulok cseréjével, ehhez nem kell egy másik mobilt vásárolnia. A modularitás jól jöhet akkor is, ha például eltörik a kijelző - ami gyakran megtörténik a mobiltulajdonosokkal -, amely így akár házilag is kicserélhető. A vásárlók számára vonzó a modularitás, mivel úgy érzik, hogy olcsóbban és hatékonyabb módon frissíthetik mobiljukat.

Tervezési szempontból azonban komoly nehézséget okoz a modularitás biztosítása. A moduloknak kompatibilisnek kell lenniük egymással, pontosan illeszkedniük kell a helyükre, a fejlesztőknek gondoskodniuk kell arról, hogy miképpen küszöböljék ki a készülék nyitottságából adódó fokozottabb szennyeződést, valamint arról, hogy a modularitás miatt ne nőjenek számottevően a méretek.

Úgy tűnik, a Google-nek is problémái adódtak az Arával, mivel elhalasztották a mobil próbaüzemét, amely tavaly lett volna esedékes Puerto Ricóban. Akkor azt mondták, 2016-ban megkezdik a tesztelést, így várhatóan az idén további moduláris okostelefonok jelennek meg a piacon. Addig is egyedül az LG kínál ilyen mobilt, ami komoly versenyelőnyt biztosíthat neki, mivel jelenleg egyetlen más okostelefon-gyártó kínálatában sem szerepel moduláris okostelefon.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.