Hirdetés
. Hirdetés

Jönnek az ARM új vállalati Neoverse processzorai

|

Az Nvidia Grace processzora lesz az egyik első chip, amely az Arm készülő Neoverse V2 CPU-magjait használja.

Hirdetés

Az Arm bemutatta nagy teljesítményű Neoverse magtechnológiájának következő generációját, és az Nvidia lesz az egyik első licenctulajdonos, aki ezt a technológiát a megjelenésétől fogva kínálja. Az Nvidia Grace processzora lesz az egyik első chip, amely az Arm készülő Neoverse V2 CPU-magjait használja.

Az Arm 2019-ben mutatta be a Neoverse N-sorozatú processzorokat adatközponti felhasználásra, valamint a Neoverse E-sorozatot az edge computinghoz és a Neoverse V-sorozatot a nagy teljesítményű számítástechnikához (HPC). A Neoverse V2 esetében az Arm nagyobb szálankénti teljesítményt ígér az x86-os versenytársak energiafogyasztásának fele mellett. Dermot O'Driscoll, az Arm termékmegoldásokért felelős alelnöke újságírókkal folytatott konferenciahíváson elmondta, hogy a V2 fő célja a felhő- és egyszálas munkaterhelések jobb teljesítménye az energiafogyasztás kiegyensúlyozása mellett.

"Szoros együttműködést folytatunk a felhőalapú HPC és a vezeték nélküli infrastruktúra kulcsfontosságú szereplőivel, így valóban megértjük a munkaterhelésüket és a kihívásaikat. Szinte minden, amit teszünk, az a piaci igényekre válaszoló testreszabást tesz lehetővé, amit az ügyfelekkel való szoros együttműködésünk vezérel a jövőbeli terveikkel kapcsolatos követelmények alapján" - mondta O'Driscoll.

Hirdetés

A frissített Neoverse V2 processzormagok Demeter kódnéven 2023-ra várhatóak, és az első generációt felülmúlják majd a felhő-, hiperscale- és HPC-munkaterhelésekhez szükséges szálankénti teljesítményben. Az új V-sorozatú magok nagy sávszélességű, alacsony késleltetésű, akár 4 TB/sec sávszélességű hálós összeköttetési rendszerrel jelennek majd meg.

A V2-es magok bemutatásával egyidejűleg bejelentették a licenctulajdonost is: az Nvidia, amely a V2-es magot a tavaly tavasszal bejelentett Grace processzorban fogja használni. Az Nvidia egy kombinált Grace chipet tervez a Hopper GPU-val, amelyhez nagysebességű összeköttetést használ, valamint egy SuperChipet, amely két, szintén nagysebességű összeköttetéssel összekapcsolt Grace lapkából áll.

"Egy újfajta adatközpontot látunk, amelyet arra terveztek, hogy hatalmas mennyiségű adatot vegyen fel, és mesterséges intelligenciát hozzon létre az üzleti döntésekhez. Ezek az adatközpontok olyanok, mint az Nvidia AI-gyárai" - mondta Ian Buck, az Nvidia gyorsított számításokért felelős alelnöke a sajtóbeszélgetésen.

"Nagy hatással volt ránk a V2 SPECfp és SPECint teljesítménye, hogy lépést tudjunk tartani a párhuzamos adatműveletekkel, amelyek magán a GPU-n zajlanak. Emellett a teljesítménye is kiváló. Maga a mag wattonkénti teljesítménye a Grace LPDDR memóriával kombinálva az alternatívákhoz képest akár kétszeres teljesítményt mutat" - tette hozzá.

Az Arm azt mondja, hogy a V2-es magok mellett jövőre frissíti az N- és az E-sorozatot, de részletekbe nem bocsátkozott. Az új magok tervei fejlesztés alatt állnak, és a partnerek számára még a jövő év folyamán elérhetővé válnak. Az N-sorozatot olyan alkalmazásokhoz tervezték, ahol fontos a szálszám, az E-sorozatot pedig adatsík-feldolgozó alkalmazásokhoz, például 5G RAN, edge networking és egyéb hálózati gyorsításokhoz - számolt be a NetworkWorld.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.