Hirdetés
. Hirdetés

Kábelhálózatok vesztét okozhatja a közműadó

|

A januárban érkező közműadó olyan terheket okoz a kábelszolgáltatók számára, amelyek következtében jövőre több tucatnyi társaság beszüntetheti a működését. A szolgáltatók körében végzett felmérés szerint a gazdasági ellehetetlenülés miatt hamarosan több mint 170 településen, 28 ezer család számára megszűnhet a kábelszolgáltatás - jelentette be a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség.

Hirdetés

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség felmérést végzett a több mint kétmillió háztartást ellátó 170 tagja körében a 2013. januárjától hatályba lépő közműadó várható hatásairól. A felmérés során kapott adatokból kiderült, hogy egyes kistelepüléseken, ahol csak az átlagosnál lényegesen hosszabb kábelszakaszokkal volt megteremthető az előfizetők csatlakoztatása, az adó egy előfizetőre eső mértéke meghaladhatja a szolgáltatás havidíját. Van olyan település, ahol havonta előfizetőnként több mint 8 ezer forintot kellene adóként kifizetnie a szolgáltatónak, több tucatnyi településen pedig az adó egyezer és nyolcezer forint között alakul. Kilenc olyan kistelepülést is feltárt a felmérés, ahol a szolgáltatás még meg sem kezdődött a frissen kiépült hálózaton, így a vállalkozás egyetlen előfizetővel sem rendelkezik, a kábelek után mégis tetemes adót kell jövőre fizetnie. 

A teljes bevételt megközelítő vagy azt meg is haladó adóterhelés ellehetetleníti az érintett kábelszolgáltatók további működését. Ezért több tucat vállalkozás jelezte, hogy 173 településen várhatóan megszünteti a tevékenységét. Ennek következtében összesen 28 ezer előfizető otthonában lehetetlenülhet el a kábelszolgáltatás. 

Az ellehetetlenülés olyan hálózatokat is érint, amelyek állami, illetve európai uniós támogatás felhasználásával épültek meg. Legalább 59 olyan kistelepülést fenyeget a kábelszolgáltatás megszűnése, ahol támogatással jött létre az új távközlési infrastruktúra a közelmúltban, éppen azzal a céllal, hogy a gazdaságilag nem vonzó térségekben élők is hozzájuthassanak korszerű telekommunikációs szolgáltatásokhoz. 

Az érintett kábelszolgáltató kisvállalkozások hitelekkel terhelt befektetései várhatóan már sohasem
térülhetnek meg, mivel a szolgáltatás alól kivont hálózataikat aligha lesz módjuk tovább értékesíteni. A sávos adózás miatt ugyanis a nagyobb szolgáltatóknak még nagyobb mértékű adót kellene fizetniük a hálózat után méterenként, így még veszteségesebb módon tudnák csak azokat megvásárolni és működtetni. Ebből következően a közműadó nem csak egyes kistelepülési hálózatok megszűnését eredményezi, hanem az utóbbi években megindult kábelpiaci konszolidációt is jelentősen lelassíthatja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.