Hirdetés
. Hirdetés

Kábelszakadás a Földközi-tengeren

|

Ismét átvágtak egy tenger alatti kábelt, pár napig zavarok várhatóak a külföldre irányuló internetkapcsolatban.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy az internetet a kezdetekkor egy decentralizált, még egy atomháborút is túlélő hálózatnak tervezték, a kontinensek közti összeköttetést biztosító víz alatti kábelek meglepően sérülékennyé tehetik a globális összeköttetést. Elég egy jól elhelyezett halászháló vagy horgony, hogy teljes országok sávszélessége a töredékére zsugorodjék, vagy műholdas kapcsolatok híján teljesen eltűnjön.

Azok az optikai kábelek, amelyeket most sikerült átvágni, a világ internetes és telefonforgalmának jelentős részét közvetítik a kontinensek között. Bár a kábelszakadás fizikailag Olaszország és Egyiptom között történt a Földközi-tengeren, az így kiesett kapcsolat olyan esetekben is kimaradást okozhat, amikor eszünkbe sem jutna ezt a balesetet okolni. Például az egyik amerikai tulajdonban lévő bank magyarországi oldalait Ázsiában található szerverek hordozzák, így amikor pár éve a térségben tomboló viharok komoly károkat okoztak, és nem csak a tenger alatti kábelek sérültek meg, de a műholdas kommunikációt is akadályozta az időjárás, a magyarországi oldalak sem voltak elérhetőek. Éppen ezért nagyon nehéz megmondani, hogy milyen irányokba tartó forgalomban várhatóak problémák, és mely oldalakat lesz nehéz elérni.

flagfea.jpg
A Flag Fea kábel
 
 
 
smwhalozat.jpg

Az SMW kábel szegmensei

2007-ben halászok szakítottak át tengeri kábeleket, ennek eredményeképp Vietnámot vágták el az internetes külvilágtól. Idén már többször is előfordult, hogy teherhajók rongálták meg azokat a kábeleket, amelyek a közel-keleti régiót kötötték össze a világ többi részével, és ez az ottani sajtó által tüzelt összeesküvés-elméletekhez vezetett, mert mindenki szabotőröket okolt a balesetért.

tengeralattihalozat.jpg
A világ tenger alatti internetes kábelhálózatának térképe. Meglepően sérülékeny a rendszer

Ez alkalommal több kábel is érintett, név szerint a Flag Fea és az SMW hálózat harmadik és negyedik szakasza, közel az egyiptomi Alexandriához, de a GO kábelt is megrongálta valami a szicíliai partokhoz közel. Azt, hogy mikor javítják ki a kábeleket, még nem lehet tudni; elképzelhető, hogy egészen 2009-elejéig nem áll helyre a kapcsolat.

A kábelszakadások oka egyelőre nem ismert, de gyaníthatóan ismét teherhajók okozták a sérüléseket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.