Hirdetés
. Hirdetés

Kalóz Windows 7 dömping Kínában

|

Kína piacain a hivatalos megjelenés előtt egy héttel már megjelentek a Windows 7 kalózpéldányai.

Hirdetés

A New York Times tudósítása szerint egy héttel a Windows 7 megjelenése előtt Kínában már bárki megvásárolhatja az operációs rendszer kínai és angol nyelvű változatát, igaz nem hivatalos forrásból. Nem meglepő módon ugyanis a kis piacokon áruló kereskedők fittyet hánynak a globális startra, s portékájukat egy írt DVD lemezen, fehér tokban árulják, mindössze 20 jüanért (átszámítva körülbelül 500 forintért).

 

 

win7-kaloz.jpg


A lap munkatársa mindezt a Shanghai-i Xinyang piacon tett látogatása során tapasztalta, ahol a kamu Apple iPhone és egyéb hamis készülékek mellett már megjelentek a Windows 7 kalózmásolatai is. Az eset pedig valószínűleg nem egyedi, s az ország többi nagyvárosában is megjelenhettek a feketén árult operációs rendszerek. Kínában ugyanis gyakori, hogy furán néznek azon vásárlóra, aki legális szoftvert szeretne vásárolni. A dobozból árult kalózszoftverek dömpingje dívik, s habár a nagyobb városokban gombamód szaporodnak a nagy bevásárlóközpontok, hivatalos szoftver és hardver kereskedőt nem igazán lehet bennük találni. Inkább a metró kijáratában és aluljárókban árusító illegális szoftverkereskedők jellemzőek, akiknek eszükbe se jut, hogy hivatalos forrásból szerezzék be a portékájukat. Inkább letöltik a szoftvereket a netről, és kiírják azokat egy hordozható optikai lemezre.

"Ha egy 2000 jüanos programot próbál valaki eladni, akkor a havi szinten összesen 400 jüanból élő diákok közül bizonyára csak nagyon kevesen lesznek azok, akik érdeklődni fognak iránta"
- nyilatkozta a lapnak Matthew Cheung, a Gartner elemzője. Sőt ha a körülbelül 3200 jüanos városi átlagfizetést nézzük, akkor is kérdéses, hogy vajon a vásárlók vajon megfontolják-e a legális beszerzést. Főként, ha az ismerőseik többsége mind kartondobozokból vásárol. Az IDC korábbi felmérése alapján ugyanis az elmúlt évben a Kínában eladott szoftvereknek 80 százaléka cserélt gazdát a feketepiacon. A Business Software Alliance becslése szerint mindez 6,6 milliárd dollár veszteséget jelentett a szoftvercégek számára csak az elmúlt évben.

 

 

 

hamiswin.jpg


A szoftvercégek viszont mindent megtesznek, hogy legális útra tereljék a vásárlóikat. A Microsoft például tavaly alaposan megnyirbálta a nálunk is kapható Office 2007 Home and Student kiadásának az árát, 699 jüanról leszállítva 199 jüanra (körülbelül 5200 forintra). Sőt az országban kereskedelmi forgalomban árusítani fogják a Windows 7 Home Basic kiadását is, mindössze 399 jüanért (10400 forint). Ez jutányos árnak tűnhet, ám kétségtelenül nem versenyezhet a feketepiaci Windows 7 Ultimate 20 jüanos árával.

A redmondi szoftvercégnél pedig kérdés lehet, hogy meddig tűrik a kínai fekete Windowsok tömegét. Egy évvel korábban drasztikus lépést tettek, mikor az ország kalóz XP rendszereit arra utasították, hogy óránként sötétüljenek el, így figyelmeztetve a felhasználójukat az illegális rendszerére. Az ország lakosait ez viszont alaposan feldühítette, s a New York Times beszámolója alapján többen át is tértek egy rivális, ingyenes operációs rendszerre. Márpedig Kínában egy jelentős piacvesztést nem engedhet meg magának a Microsoft.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.