Hirdetés
. Hirdetés

Karácsonyra megérkezik a Chrome OS

|

2010 utolsó negyedévében jelenhet meg a Google operációs rendszere.

Hirdetés

Az amerikai PC World beszámolója alapján a Google tervei szerint 2010 végén jelenik majd meg a keresőcég operációs rendszere, a Chrome OS. "A felhasználók számára az utolsó negyedévben lesz elérhető a rendszer" - nyilatkozta Sundar Pichai, a Google termékmenedzsere újságírók kérdésére a Computex rendezvényen. Elmondása szerint az operációs rendszerrel egy időben meg fog nyílni a Chrome Web Store is, ahol a felhasználók böngészhetnek majd a platformra írt alkalmazások között, és a nekik tetszőket letölthetik a rendszerükre.

 



 

Mire képes?

A Chrome OS teljes egészében más logika alapján épül fel, mint a jelenleg piacon lévő operációs rendszerek. A Google megoldása ugyanis szinte teljes egészében a felhőben elhelyezett adatok, és a távoli szervereken futatott szolgáltatások logikáján épül. Ennek megfelelően az operációs rendszer csak az alapvető működéséhez szükséges rutinokkal rendelkezik, minden mást az internetről tölt le. Nem foglalkozik, olyan bagatell dolgokkal, mint nagy háttértár, mivel szinte minden adatot online tárol, és onnan tölt le szerkesztéshez. E tényezőknek köszönhetően a Chrome OS gyors, mivel csak kevés folyamatot futat a háttérben. A Google állítása alapján egyszerű a kezelése, amivel nehéz lenne vitatkozni. Sőt elmondásuk alapján még biztonságos is, mivel a rendszer összes programja online fut. Ez viszont kétkedésre ad okot, hiszen a Chrome böngésző is inkább a gyorsaságáról, mint védelméről híres, ráadásul biztonsági szakemberek már évek óta mondják, hogy a felhő alapú végpontvédelem az IT egy új területe, amely még nem teljesen megoldott.

A Chrome OS újszerűségének tehát megvannak a maga hátulütői is. Egyrészt mivel a rendszer online alapú, ezért internetkapcsolat nélkül gyakorlatilag egy halott szoftverről beszélhetünk, mivel nem képes semmilyen felhasználói élményt nyújtani. Másrészt mivel minden online fut, azért a Chrome OS szolgáltatásaihoz a felhasználók erősen kötődnek. Esetében el kell felejtenünk a hagyományos operációs rendszerek „kényelmi” funkcióit, így nem telepíthetjük akármilyen gépre (csak előtelepítve, gépre szabva lesz kapható), nem tölthetünk le filmeket, zenéket, hogy azokat később visszajátsszuk, nem csatlakoztathatunk hozzá akármilyen eszközt, valamint nem telepíthetünk rá akármit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.