Hirdetés
. Hirdetés

Kék helyett fekete halál a Windowsban?

|

Továbbra is rejtély övezi azt a Windows hibát, amely a számítógépeken nem kék, hanem fekete halált idéz elő. A Microsoft elismerte, hogy vizsgálódik az ügyben.

Hirdetés

Az elmúlt héten a Prevx nevű, brit cég jelezte, hogy egy olyan, eddig még nem ismert rendellenességet fedezett fel a Windowsban, amely a képernyő teljes elsötétedéséhez vezethet, és egyes esetekben csak a számítógép újraindításával (és némi trükközéssel) orvosolható a probléma. A fekete halálra elkeresztelt jelenség a felhasználók szempontjából legalább annyira kellemetlen, mint a korábbról jól ismert kék halál.

Úgy tűnt, hogy a Prevx múlt heti bejelentését követően nem igen történt semmi, de a Microsoft most elismerte, hogy vizsgálja a feltárt problémát. Azonban a cég jelenleg ennél többet nem kívánt elárulni, így pontosan azt sem lehet tudni, hogy mi okozza a hibát, és hogy hány felhasználót érinthet a rendellenesség. A Prevx szakemberei szerint a november 10-ei hibajavításokat követően kezdődtek a problémák, ugyanis valamelyik frissítés miatt a regisztrációs adatbázisban néhány ACL (Access Control List) bejegyzés módosult. Ennek következtében a már feltelepített alkalmazások egyes esetekben nem képesek megfelelően elindulni. A hírek szerint különösen a biztonsági szoftverek érzékenyek a hibára.

Az eset érdekessége, hogy a Prevx szerint a hiba a Windows NT/2000/XP/Vista, a Windows 7 valamint a Windows Server 2003/2008 operációs rendszerek esetében is jelentkezhet, azonban a november 10-ei biztonsági közlemények, illetve az azokhoz tartozó frissítések többek között a Windows 7-et sem érintették. Így nem tudni, hogy ha valóban egy hibajavítás áll a probléma hátterében, akkor az pontosan mikor is kerülhetett rá az érintett rendszerekre.

Egyelőre csak annyi biztos, hogy a Microsoft a jövő kedden fogja kiadni a decemberi hibajavításait, amelyekkel egy időben jelenhet meg a fekete halál kiküszöbölésére szolgáló frissítés is - már amennyiben tényleg szükség lesz annak kiadására. Mindenestre a Prevx közzétett egy útmutatót, illetve egy ingyenes segédprogramot azon felhasználók számára, akiknek a számítógépén megfigyelhető a nemkívánatos jelenség.

A hír a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.