Hirdetés
. Hirdetés

Kellemetlen hiba a Windows 10 legutóbbi frissítésében: mutatjuk a gyógymódot

|

A KB4565503 kumulatív frissítés töröl néhány beépített appot a rendszerről. A probléma csak a májusi funkciófrissítés felhasználóit érinti, és szerencsére könnyen orvosolható.

Hirdetés

A Windows 10 legutóbbi, KB4565503 jelzésű kumulatív frissítése sem mentes attól a kellemetlen folyamattól, hogy mostanában már szinte minden ilyen javítócsomag többek számára inkább elront valamit a gépen. Az új patch elsősorban biztonsági javításokat tartalmazott, de megint belekerült egy hiba, amely kellemetlen pillanatokat szerzett a Windows 10 May 2020 Update jónéhány felhasználójának.

Hirdetés

Konkrétan az történt, hogy a csomag telepítése után rendszerükről eltűntek a Windows 10 bizonyos beépített appjai. A panaszokban  leggyakrabban szereplő három  program a WordPad, a Jegyzettömb és a Paint volt. Az érdekesség az, hogy a májusi nagy Windows frissítőcsomag óta a WordPad és a Paint valóban kikerült a rendszer alapvető szoftverei közül, és már manuálisan el lehet távolítani őket (az új Windows 10 telepítőkben pedig már nem is szerepelnek), de ez még nem jelenti azt, hogy mindenki automatikusan megszabadulna tőlük. A Jegyzettömböt pedig elvileg nem is érintette az átalakítás, szóval ezt valami rejtélyes okból tüntette el a legfrissebb update.

Egyelőre nem tudni, hogy a KB4565503 miért törölte ki a szóban forgó appokat, az viszont biztos, hogy a problémát csak az appok kézi telepítésével orvosolhatjuk, mivel a frissítés eltávolítása nem hozza vissza őket. Szerencsére a művelet csöppet sem bonyolult, feltéve, hogy rendszergazdaként vagyunk bejelentkezve a rendszerbe.

A teendő tehát a következő: a Gépházban válasszuk ki az Alkalmazások lehetőséget, kattintsunk az Opcionális szolgáltatások, majd pedig a Szolgáltatás hozzáadása elemen, és a megjelenő terjedelmes listából válasszuk ki azokat a programokat, amelyeket szeretnénk visszavarázsolni a gépre, majd egy újraindítással koronázzuk meg művünket.

Öröm az ürömben, hogy az alkalmazások törlése kizárólag a legutóbbi funkciófrissítésben, a 2004-es változatszámot viselő Windows 10-ben jelentkezik, ami azért jó hír, mert ennek terjesztése egyelőre még korai stádiumban tart, vagyis a hiba viszonylag keveseket érint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.