Hirdetés
. Hirdetés

Kémkedéssel vádolják a Huaweit

|

A kínai hálózati és telekommunikációs eszközgyártót nem először vádolják kémkedéssel, ezúttal Ausztráliában. A Huawei cáfol.

Hirdetés

A kínai Huawei hivatalos cáfolatot adott ki arra a mostanában az ausztrál sajtóban megjelent hírre, amely szerint az ausztrál hírszerzés (Australian Security Intelligence Organisation - ASIO) kémkedéssel gyanújával nyomoz a cég után. A szóban forgó cikk Ausztrália legnagyobb napilapja, a The Weekend Australian hétvégi kiadásában szeptember 5-én jelent meg, és azt állítja, hogy az ASIO szerint a Huawei ausztráliai cége olyan kínai állampolgárokat alkalmaz, akik közvetlen kapcsolatban vannak a Kínai Népköztársaság hadseregével (Népi Felszabadítási Hadsereg).

Nem zörög a haraszt?
A Huawei Australia vezérigazgatója, Guo Fulin által kiadott nyilatkozat teljesen alaptalannak és bizonyítatlan állításokat tartalmazónak nevezi a lap beszámolóját. ?A cikk valótlanul gyanúsítja a Huaweit kémkedéssel, és nem tartalmaz semmiféle bizonyítékot, ami alátámasztaná a vádat. A cikk szerint az ASIO jelenleg is vizsgálatot folytat a Huaweijel szemben. Nincs tudomásunk semmiféle vizsgálatról, ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy bármiféle vizsgálat azt mutatná ki, hogy a cikkben elhangzó állítások alaptalanok." A lap egyébként azt is megszellőztette, hogy az ausztrál Huaweitől pár tucat ausztrál állampolgárt menesztettek, és helyükre kínai állampolgárságú dolgozókat ültettek. A cég ezt is tagadja.

Fulin azonban elismerte, hogy a Huawei megkereste az ASIO-t, hogy ?tájékoztatást adjon a cégről és annak elkötelezettségükről az ausztrál telekommunikációs ipar iránt", mely tájékoztatást minden kulcsfontosságú érintett számára megad, beleértve a kormányt, az ipart és a vásárlókat. ?Ami az ASIO-t illeti, fontosnak éreztük, hogy az ügynökség teljes mértékben tisztában legyen a tevékenységünk részleteivel, miután a lapban hamis állítások jelentek meg" - tette hozzá Fulin.

A Huawei állítása szerint a cég 100 százalékig az alkalmazottak irányítása alatt áll, és sem a (kínai) kormánynak, sem ügynökségeinek nincs köze a cég működéséhez.

Nem az első eset
A Huawei körülbelül 87 ezer főt foglalkoztat 100 országában, és a világ 50 vezető telekommunikációs cégéből 36-nak a hálózatában működnek eszközei. A Huaweit korábban az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is érték olyan vádak, hogy az kapcsolatban áll a kínai hadsereggel. Mi több, a Huawei és a Bain Capital 2007-es közös ajánlatát a 3Com felvásárlására visszautasította a 3Com, mert az Egyesült Államok kormánya sérelmezte, hogy a kínaiak így hozzáférhetnének a 3Com azon jogtalan behatolások ellen védő technológiájához, amit az ország védelmi minisztériuma is használt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.