Hirdetés
. Hirdetés

Kémkedő szolgáltatókat keres az EU

|

Az internetes keresők, a közösségépítő szájtok és az internetszolgáltatók adatkezelési gyakorlatát vizsgálnák.

Hirdetés

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy az internetes keresők, a közösségépítő szájtok és az internetszolgáltatók miként kezelik a felhasználók bizalmas adatait - írj az amerikai PC World. „A Bizottság azt szeretné kideríteni, hogy a felhasználóknak felhívják-e a figyelmüket arra a szolgáltatók, hogy pontosan miként kezelik az általuk megadott adatokat, s hogy azokat mire használják fel, valamint azt, hogy mindez a felhasználó tudtával történik-e" - nyilatkozta a vizsgálat kapcsán Meglena Kuneva az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosának szóvivője.

A fogyasztóvédelmi biztos szerint ugyanis tendencia, hogy több szolgáltató az ingyenességért cserébe testreszabott reklámokkal bombázza fogyasztóit. Ebben szerintük nincs kivetnivaló, ha ez arányos, és ezzel a felhasználók tisztában vannak, ám ellenkezője már szabálytalan. Példaként a lap a Facebook-ot említi, amely a közelmúltban bejelentette, akkor is tárolja a felhasználóinak az adatait, ha azok törlik magukat a rendszerből. Később a közösségépítő oldal a felhasználók nyomására visszakozott.  

 

 

dpiweb2.jpg
 

 


Az Európai Bizottság külön kiemelte, hogy nagy figyelmet fog szentelni az internetszolgáltatók adatkezelésére is, különös tekintettel a DPI (Deep packet inspection) technológia felhasználására, amellyel utóbbiak megfigyelhetik a felhasználóik internetezési aktivitását. Az átfolyó adatcsomagok alapján ugyanis a szolgáltató tudhatja, hogy egy adott felhasználó milyen webcímet kér le rajta keresztül, s ez alapján éppen milyen tevékenységet végez. Egyes államok ráadásul mindezt - mint korábban már kiderül - az állampolgárok megfigyelésére is használják, s a technológiával bizonyos oldalakat le is tilthatnak, ami viszont már az internet cenzúrázásának minősül.

Ráadásul aggályos, hogy az utóbbi időben egyre több tengerentúli internetszolgáltatóról derült ki, hogy titokban megfigyelik a fogyasztók forgalmát, s bizonyos tartalmakat diszkriminálnak. Egy kanadai vizsgálat során például az ország legtöbb nagy internetszolgáltatója beismerte, hogy megfigyelik az ügyfeleik hálózatforgalmát, és ahol fájlcserére utaló nyomokat találnak, ott visszafogják a sebességet. Eddig európai szolgáltató nem bukott le, igaz nem is vizsgálták még, hogy visszaélnek-e a DPI lehetőségeivel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.